Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ)

Kurum misyonu
Görevi kapsamındaki enerji kaynaklarını, verimli ve sürdürülebilir bir şekilde ve katma değeri yüksek ikincil ürünler elde etmek suretiyle ekonomiye kazandırarak ülke refahına azami katkı sağlamaktır.
Kurum vizyonu
Sektörde ve temiz kömür teknolojilerinde yenilikçi ve öncü bir kuruluş olmak
Stratejik Yönetim
- Stratejik Plan Sunuş
- Stratejik Amaçlar
- Stratejik Hedefler
- Performans Programları
- Faaliyet Raporları
-
Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu Genel Müdürlüğü; Uzun yıllardır bilgi ve tecrübesiyle kömür sektörünün en köklü ve lider kurumlarından biri olarak bugün termik santral, sanayi ve ısınma alanında ülkemizin ekonomi ve enerji iş birliği potansiyelini artıracak gelişmelere katkı sağlamaktadır.
2023 yılı ülkemiz kömür üretimi 83,2 milyon ton olarak gerçekleşmiş olup Kurumumuz sahalarında 33,1 milyon ton kömür üretimi yapılmıştır. Böylelikle ülkemiz kömür üretiminin %40‘ı TKİ sahalarından gerçekleştirilmiş ve doğrudan ve dolaylı olarak toplamda yaklaşık 24 bin kişiye istihdam sağlanmıştır.
2024-2028 Stratejik Planı’nda Kurumumuzun amaçları 4 ana eksen üzerine kurulmuştur:
1. Enerji arz güvenliğine katkı sağlamak amacıyla yerli kömür üretimini, satışları ve ürün çeşitliliğini artırarak pazar payını yükseltmek.
2. Kurumsal altyapıyı güçlendirerek, yerlilik oranını artırıcı proje ve uygulamaları hayata geçirmek, verimliliği ve sürdürülebilirliği sağlamak.
3. Kömürün çevre ile uyumlu olarak değerlendirilmesi ve kömürden stratejik önem ve katma değere sahip ürünler elde edilmesi amacıyla temiz kömür teknolojilerini kullanarak Ar-Ge faaliyetlerine devam etmek.
4. İş sağlığı güvenliği, afet ve acil durumlar ile çevre ve sosyal sorumluluk alanlarında sürdürülebilirliği sağlamak.
Bu yaklaşımla birlikte; enerji yönetiminde yerli kaynaklarımızı en üst derecede kullanmak her zaman önceliğimizdir. Kömürün gayrisafi yurt içi hasıla içindeki payını artırma ve enerjide dışa bağımlılığın etkisini azaltma çabasıyla, istikrarlı ve çevreye uyumlu bir şekilde yerli kömür üretimini artırma yönünde çalışmalarımıza büyük bir kararlılık ve azimle devam edeceğiz.
“Türkiye Yüzyılı, Madenciliğin de Yüzyılı” anlayışımızla dünyadaki her türlü gelişmeyi yakından takip ederek, kömürün geleneksel kullanım alanlarını temiz kömür teknolojileri ile geliştirerek hem üretimdeki pazar payını artırmak, hem de ülkemizin ihtiyacı olan kömürün yerli kömürden karşılanmasını maksimum seviyeye taşımak yönünde çalışacağız.
Kömür sektörünün bugünü ve geleceğine, ülkemizin enerji projeksiyonuna önemli katkılarda bulunacağına inandığımız 2024-2028 Stratejik Planı’nın oluşturulmasında emeği geçen tüm personelimize ve paydaşlarımıza teşekkür eder, Kurumumuza ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ederim.
ABDULLAH ÇİFTÇİ
Genel Müdür
-
A1- Enerji arz güvenliğine katkı sağlamak amacıyla yerli kömür üretimini, satışları ve ürün çeşitliliğini artırarak pazar payını yükseltmek
A2- Kurumsal altyapıyı güçlendirerek, yerlilik oranını artırıcı proje ve uygulamaları hayata geçirmek, verimliliği ve sürdürülebilirliği sağlamak
A3- Kömürün çevre ile uyumlu olarak değerlendirilmesi ve kömürden stratejik önem ve katma değere sahip ürünler elde edilmesi amacıyla temiz kömür teknolojilerini kullanarak Ar-Ge faaliyetlerine devam etmek
A4- İş sağlığı güvenliği, afet ve acil durumlar ile çevre ve sosyal sorumluluk alanlarında sürdürülebilirliği sağlamak
-
H1.1- Üretimi artırmaya yönelik projelendirme çalışmaları yapılarak plan dönemi sonuna kadar 230 milyon ton tüvenan kömür üretilmek suretiyle yıllık ortalama kömür üretim miktarı 50 milyon ton bandına yükseltilecektir.
H1.2- Afşin-Elbistan Çöllolar linyit sahası ekonomiye kazandırılarak Afşin-Elbistan B Termik Santralinin tam kapasite çalışması için gerekli olan kömür ihtiyacı karşılanacaktır.
H1.3- Adana-Tufanbeyli sahasının kapsam raporu hazırlanacak, açık ocak projesi oluşturularak üretim planlamaları yapılacaktır.
H1.4- Linyit sahalarımızda kaynak belirleme ve kaynak geliştirme amacıyla jeolojik, jeofizik ve sondajlı etütler yaptırılacak, ruhsatlı sahalarımızdaki leonarditler kaynak ve rezerv yönüyle raporlanacak, çalışma çıktıları kaynak tahmin çalışmalarında kullanılacak şekilde derlenecektir.
H1.5- Kömür zenginleştirme işlemi sonucu açığa çıkan ve ekonomik değere sahip şlamlar ekonomiye kazandırılacak lavvar verimlilikleri artırılacaktır.
H2.1- Maliyet kalemlerinin düşürülmesi, dışa bağımlılığın azaltılması ve sürdürülebilir enerji tasarrufu sağlanması amacıyla randımanı düşük makineler hizmet dışına alınacak, makine ekipman parçalarında yerlileştirme yapılacak, yenilenebilir enerji üretiminin sürekliliği sağlanacak ve enerji tasarrufu çalışmalarına devam edilecektir.
H2.2- Tüketilen elektrik enerjisinde yenilenebilir enerji kaynaklarının payının artırılması amacıyla Ege Linyitleri, Çan Linyitleri İşletme Müdürlükleri ve Genel Müdürlük’te kurulumu tamamlanmış olan 6,1 MW toplam kapasiteli Güneş Enerjisi Santrallerine ilave olarak, Garp Linyitleri, Ege Linyitleri ve Afşin-Elbistan Linyitleri İşletme Müdürlükleri’nde de Güneş Enerjisi Santralleri kurulacaktır.
H2.3- TKİ veri merkezinde bulunan ve uygun görülen sunucu ve sistemler “ETKB Veri Merkezi’ne” taşınacak, Kurumun güvenlik sistemlerinin ETKB “Siber Güvenlik Operasyon Merkezi (SGOM)” ile entegrasyonu sağlanacak, siber tehditlere karşı sistemsel altyapı güçlendirilerek Kurumsal farkındalık artırılacaktır.
H2.4- Kurumsal Kaynak Planlama Yazılımı modülleri günümüz yazılım teknolojilerine uygun olarak web tabanlı ve kullanıcı dostu olacak şekilde yeniden geliştirilecek, ”Risk Yönetim Sistemi” Entegre Yönetim Sistemlerine dahil edilecek, “Ruhsatlı Sahalar Dijital Proje Bilgi Arşivi” yazılımı kurulacak ve “Coğrafi Bilgi Sistemi” ile entegrasyonu sağlanacaktır.
H2.5- İnsan kaynakları kapasitesi geliştirilecektir.
H3.1- Düşük kalorili kömür ve şlam rezervlerimizden gazlaştırma ve elektroliz yöntemleri ile Hidrojen ve Amonyak üretilmesi araştırılacak, Karbon tutma ve kullanma (CCU) teknolojilerinin geliştirilmesine yönelik Ar‐Ge çalışmaları yürütülecektir.
H3.2- Kömür ve türevlerinden katma değeri yüksek ileri teknoloji ürün elde edilmesine yönelik Ar‐Ge Projeleri yürütülecektir.
H3.3- Yerli hammadde ve teknolojiler kullanılarak leonardit hazırlama ve organomineral gübre üretim tesisleri kurulacak, hümik asit üretimi, leonardit hammaddeli ürünler ve tarımsal gübre çeşitliliği artırılacaktır.
H3.4- Merkez laboratuvarda sunulan hizmetin kapasite ve kalitesi artırılacaktır.
H4.1- Madencilik faaliyetlerinin uzaktan izlenmesi ve denetlenmesi amacıyla Tunçbilek yeraltı kömür madeninde uzaktan izleme ve denetleme sistemi kurulacak, açıkocak sahalarımızda deformasyonların uydu radar sistemi ile izlenmesi sağlanacak ve AELİ Müdürlüğünde otonom madencilik uygulamaları hayata geçirilecektir.
H4.2- “Güvenlik Kültürü Farkındalığı”nın artırılmasına yönelik çalışmalar yapılarak tüm faaliyetlerin iş sağlığı ve güvenliği yönünden geliştirilmesi sağlanacaktır.
H4.3- Afet ve acil durumlar karşısında Kurumsal hareket kabiliyeti güçlendirilecektir.
H4.4- Kömür üretiminin çevresel etkilerini en aza indirecek proje ve uygulamalar hayata geçirilerek, kömür madenciliğine karşı oluşan toplumsal ve sosyal algıyı iyileştirici bilimsel ve yenilikçi çalışmalar yapılacaktır.
H4.5- Sosyal sorumluluk projeleri geliştirilecek, ihtiyaç sahibi hanelerin ve Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okulların ısınma amaçlı kömür ihtiyacına katkı sağlanacaktır.
-
Performans programı bir kamu idaresinin stratejik planında yer alan orta vadeli amaç ve hedeflerini yıllık dönemlere dönüştürür. Her yıl için hazırlanan program idarenin ilgili yıla ilişkin öncelikli stratejik amaç ve hedeflerini, performans hedeflerini, bu hedeflere ulaşmak için yürütecekleri faaliyetler ile bunların kaynak ihtiyacını ve performans göstergelerini içerir.
- 2025 Performans Programı (indir)
-
Kamu idareleri hesap verme sorumluluğu çerçevesinde, her yıl faaliyet raporu hazırlar. Faaliyet raporlarında idarenin teşkilat yapısı, kaynakları ile temel ilke ve politikalarına, stratejik plan ve performans programı uyarınca yürütülen faaliyet ve projelerine yer verilir. Performans programında yer alan performans ve bütçe hedef ve gerçekleşme durumu ile meydana gelen sapmaların nedenlerine, diğer performans bilgilerine ve bunlara ilişkin değerlendirmeler raporun esasını oluşturur. Aynı zamanda faaliyet raporunda orta ve uzun vadeli hedeflere ulaşılabilmesi sürecinde teşkilat yapısı, teknolojik kapasite gibi unsurlar açısından içsel bir durum değerlendirmesi yapılır. İdarenin üstün ve zayıf yanlarına ve idarenin faaliyet ve hedefleriyle ilgili gelecek yıllardaki öngörülerine yer verilir.
Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ) faaliyet raporlarını aşağıda bulabilirsiniz:
- Henüz eklenmemiş

Görüşlerinizi bizimle paylaşın
Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ) stratejik planları, performans programları ve faaliyet raporları ile ilgili görüşünüzü kurumun ilgili birimine iletebilirsiniz.
Hızlı Erişim