Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO)

Kurum misyonu

Başta stratejik öneme sahip hububat olmak üzere faaliyet alanındaki tarımsal ürün piyasalarını düzenleyerek üretici ve tüketiciyi korumaya yönelik tedbirler almak, olağanüstü hâl stoku bulundurmak, afyon ve uyuşturucu maddelere konulan devlet tekelini işletmek

Kurum vizyonu

Faaliyet alanındaki tarımsal ürün piyasalarında tüm paydaşları gözeten, istikrar ve güven sağlayan, yetkin, yönlendirici, dinamik, öncü ve örnek kurum olmak

Stratejik Yönetim

  • Stratejik Plan Sunuş
  • Stratejik Amaçlar
  • Stratejik Hedefler
  • Performans Programları
  • Faaliyet Raporları
  • 1938’de kurulan Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO); 2020 ve 2023 yılları arasında çeşitli sebeplerle dünyada yaşanan ekonomik kriz, salgın hastalık Covid-19, iklimsel değişikliklerden kaynaklı kuraklık, Rusya-Ukrayna Savaşı ve 6 Şubat 2023 tarihinde ülkemizde meydana gelen depremler sonucunda en zorlu günlerini yaşamıştır. Bu süreçte TMO; gereken tedbirleri ivedilikle almış, iştigal alanına giren ürünlerde piyasadaki arz açığını gidermek üzere çalışmalar yapmıştır.

    Gıda komitelerinde politikalarımız en iyi şekilde anlatılarak tedarik planı ve görevlendirme cetveli doğrultusunda başarılı çalışmalar yürütülmüştür.

    Temel gıda ürünlerine yönelik başlattığımız un ve yem regülasyonu çalışmalarından olumlu sonuçlar alınarak söz konusu ürünlerde piyasa istikrarı sağlanmıştır.

    Yem regülasyonu çalışması kapsamında TMO stoklarındaki yem ham maddeleri besici ve yetiştiricilerimiz ile yem üreticilerine yönelik satışa açılmıştır. Söz konusu çalışma ile hayvancılık sektörünün yem maliyetlerinin düşürülmesi hedeflenmiş ve uygun fiyatlı ham madde satışıyla hayvancılık sektörüne ve ülkemiz ekonomisine katkı sağlanmıştır.

    Un regülasyon çalışması ile ekmeğin maliyetinde buğdaydan kaynaklı artışların önünü kesmek ve un fiyatlarında istikrar sağlamak üzere ekmek üreticilerine ve fırıncılara uygun fiyatla un satacağını taahhüt eden un fabrikalarına uygun fiyatla ekmeklik buğday satışı gerçekleştirilmiştir.

    2022 yılı Şubat ayı sonlarında başlayan Rusya-Ukrayna Savaşı sırasında tüm ülkelerce ürün stoklama yoluna gidilmiştir. Bu süreçte TMO gerekli tüm önlemleri almış, böylece görev alanındaki ürünlerin gıda arz ve güvenliği noktasında herhangi bir sorun yaşanmamıştır. Ayrıca ülkemiz, tahıl koridorunun oluşturulması için Ukrayna ve Rusya arasında arabuluculuk görevini de üstlenerek süreçte etkin bir rol oynamıştır.

    2023 yılı 6 Şubat tarihinde meydana gelen ve 10 ilde yıkıma neden olan depremlerde verimli arazileri ve iklim yapısıyla arz güvenliği açısından stratejik öneme sahip tarım ve hayvancılık sektörleri de etkilenmiştir. Depremden etkilenen üreticilerimize destek olunması ve oluşabilecek mağduriyetlerin engellenmesi amacıyla olağanüstü hâl ilan edilen illerde Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kaydı bulunan üretici, birlik ve kooperatiflerin ürünlerini lisanslı depolar üzerinden elektronik ürün senedi (ELÜS) yoluyla veya TMO iş yerlerine cins ve kota sınırı olmadan satabilmeleri sağlanmış ayrıca hayvan ve hayvansal üretimde sürdürülebilirliğin sağlanması için hayvan yemi gönderilmiş, besicilere de arpa verilmiştir.

    Depremin yaşandığı illerimizin tamamında iş ve işlemlerimizin aksatılmadan devamını sağlamak için gerekli tedbirler hızla alınmıştır. Ayrıca kullanılamaz durumda olan iş yerlerimiz ve lojmanların yerine TMO Güvercinlik Ek Tesislerinde personelimiz tarafından çalışma ve barınma amaçlı konteyner ve prefabrik evler yapılarak seri bir şekilde bölgeye aktarılmıştır. Öte yandan Türkiye kuraklık tehdidiyle karşı karşıya olan bir ülke olduğundan stratejik tarım ürünlerinde sıkıntı yaşanmaması için Kurumumuz tarafından iç ve dış alımlarla stoklarımız güçlendirilmiştir.

    2023-2024 hasat sezonunda tarihinin en büyük alımını gerçekleştiren TMO; kurulduğu günden bugüne kadar verilen görevleri en iyi şekilde yerine getirerek, dün olduğu gibi bugün de dünya hububat piyasalarını yakından takip etmekte olup ülkemiz tarımsal ürün piyasalarında istikrar sağlanması ve ürün arzında sorun yaşanmaması için gerekli tüm tedbirleri almaya devam edecektir.

    TMO 2024-2028 Stratejik Planı’nın hazırlanmasında emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyor ve hayırlı olmasını diliyorum.

    Ahmet GÜLDAL

                                                                                                               Yönetim Kurulu Başkanı

             Genel Müdür

  • A1- Faaliyet konusu ürünlerde piyasa regülasyonuna katkı sağlanacaktır.

    A2- Paydaş memnuniyeti sağlanacaktır.

    A3- AAF İşletme Müdürlüğünün makine ve teçhizatlarının modernizasyonu ile rehabilitasyonu yapılacaktır.

    A4- İlaç etkin maddesi elde etmeye yönelik kenevir Ar-Ge çalışmaları yapılacaktır.

    A5- Kurumsal kapasite geliştirilecektir.

    A6- Gelişen teknoloji etkin şekilde kullanılacaktır.

  • H1.1- Yurt içi hububat (buğday, arpa, çavdar, yulaf, tritikale, mısır, çeltik) piyasa fiyatları TMO alım fiyatına göre +/- %25 bandında tutulacaktır.

    H1.2- Öngörülemeyen durumlar için yıllık en az 1,5 milyon ton buğday, 250 bin ton arpa, 150 bin ton mısır, 50 bin ton çeltik stok tutulacaktır.

    H2.1- 5 yılda en az 20 sektör toplantısı yapılacaktır.

    H2.2- İç paydaş memnuniyeti en az %65 oranında tutulacaktır.

    H2.3- Dış paydaş memnuniyeti en az %85 oranında tutulacaktır.

    H3.1- Haşhaş kapsülünden elde edilen morfin konsantresi - (CPS-M) üretim maliyeti düşürülecektir.

    H3.2- Yenilenebilir enerji kaynakları devreye alınarak Afyon Alkaloidleri Fabrikası İşletme Müdürlüğünde elektrik tüketim maliyeti azaltılacaktır.

    H4.1- Çeşit adayı olabilecek yerli kenevir popülasyonlarının kannabinoid oranlarının belirlenerek üretime uygun olanlardan feminize tohum üretilecektir.

    H4.2- Kenevirden ilaç etkin maddesi ve çeşitli türev ürünlerin üretilecektir.

    H5.1- İnsan kaynağı istihdamı sağlanacaktır.

    H5.2- Kurum personelinin niteliği arttırılacaktır.

    H5.3- Kurumumuza ait ürün depolamaya uygun ve yeterli kapalı depo kapasitesi 5 yıl sonunda %3 artırılacaktır.

    H6.1- Merkezi WEB tabanlı sisteme geçirilmesi planlanan uygulama modüllerinin tamamı dönüştürülecektir.

    H6.2- Donanım altyapısı ve sistem güvenliği güncel hâlde tutulacaktır.

    H6.3- Güvenli, hızlı ve yeterli veri depolama/yedekleme sistemi kurulacaktır.

  • Performans programı bir kamu idaresinin stratejik planında yer alan orta vadeli amaç ve hedeflerini yıllık dönemlere dönüştürür. Her yıl için hazırlanan program idarenin ilgili yıla ilişkin öncelikli stratejik amaç ve hedeflerini, performans hedeflerini, bu hedeflere ulaşmak için yürütecekleri faaliyetler ile bunların kaynak ihtiyacını ve performans göstergelerini içerir.

      Henüz eklenmemiş
  • Kamu idareleri hesap verme sorumluluğu çerçevesinde, her yıl faaliyet raporu hazırlar. Faaliyet raporlarında idarenin teşkilat yapısı, kaynakları ile temel ilke ve politikalarına, stratejik plan ve performans programı uyarınca yürütülen faaliyet ve projelerine yer verilir. Performans programında yer alan performans ve bütçe hedef ve gerçekleşme durumu ile meydana gelen sapmaların nedenlerine, diğer performans bilgilerine ve bunlara ilişkin değerlendirmeler raporun esasını oluşturur. Aynı zamanda faaliyet raporunda orta ve uzun vadeli hedeflere ulaşılabilmesi sürecinde teşkilat yapısı, teknolojik kapasite gibi unsurlar açısından içsel bir durum değerlendirmesi yapılır. İdarenin üstün ve zayıf yanlarına ve idarenin faaliyet ve hedefleriyle ilgili gelecek yıllardaki öngörülerine yer verilir.

    Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) faaliyet raporlarını aşağıda bulabilirsiniz:

      Henüz eklenmemiş

Kurum ile iletişim

http://www.tmo.gov.tr/

Müdafa Caddesi No:18 Bakanlıklar/ANKARA

Görüşlerinizi bizimle paylaşın

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) stratejik planları, performans programları ve faaliyet raporları ile ilgili görüşünüzü kurumun ilgili birimine iletebilirsiniz.

Hızlı Erişim

[Merkezi İdareler]

[Devlet Üniversiteleri]

[Mahalli İdareler]

[KİT'ler]