2017-2021 dönemi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Stratejik planı
- Stratejik Plan Sunuş
- Stratejik Amaçlar
- Stratejik Hedefler
- Performans Programları
- Faaliyet Raporları
-
Dünyanın medeniyet çıtası yükseldikçe zamanın ve kaynakların kıymeti artmaktadır. Dolayısıyla dünyanın bütün gelişmiş ülkelerinde yönetim adına atılan adımlarda bu iki unsurun israf edilmemesi için planlama ve stratejinin önemi iyi kavranmış ve bütün kurumların geleceğe ait stratejik planlamaları oluşturulmaya başlanmıştır.
Küresel çapta gelişen planlama ve strateji oluşturma alışkanlığı, hayallerin ve amaçların teker teker sıralandığı klasik anlayışı terk etmiş ve hedeflerin gerçekçi olarak belirlendiği, uygulamaların ve alınan sonuçların süreç boyunca takip edilerek planlamanın başarısının ölçüldüğü başlı başına bir ilim haline getirilmiştir.
2003 Yılında yasal bir zorunluluk haline getirilmiş olan Stratejik Plan çalışmaları, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız tarafından da düzenli olarak sürdürülmekte olup bu sayede ülkemizde çalışma hayatının daha etkin ve verimli hale getirilmesi hedeflenmektedir.
Çalışma hayatı, toplumun her kesimine dokunan ve kendi içinde farklı alanlar barındıran geniş bir sahadır. Dolayısıyla böyle bir sahada atılacak sosyal ve ekonomik adımların planlanması, yönetim açısından da hayati öneme sahiptir. İnsanların istihdam imkanlarının arttırılması, çalışma hayatının içindeki mutlulukları, iş kazası risklerine karşı korunabilmelerinin sağlanması, kayıt dışı istihdamın önlenmesi, sosyal güvenlik sistemi bütçe dengesinin ve sürdürülebilirliğinin sağlanabilmesi, global ekonomik krizlerden etkilenmeyen veya en az etkilenen bir çalışma hayatının tesis edilebilmesi, doğru ve akılcı bir stratejiyle doğrudan ilgilidir.
Elinizdeki bu Stratejik Plan çalışması, ülkemizin 2023 ve 2071 hedefleri çerçevesinde; geçmiş tecrübeleri de göz önünde tutarak ortaya koyulmuş; sorun alanlarının doğru tespit edildiği, hedeflerin ve ulaşılmak istenen rakamsal ve sosyal neticelerin ciddi, bilimsel ve gerçekçi şekilde ortaya koyulduğu bir anlayışın ürünüdür.
Bu itibarla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın 2017-2021 Stratejik Planı’nın ülkemiz ve çalışma hayatımız için hayırlı ve uğurlu olmasını diliyor, emeği geçen bütün bakanlık personelimize teşekkür ediyorum.
Dr. Mehmet MÜEZZİNOĞLU
BAKAN
-
A1- İşgücü piyasasını etkinleştirmek
A2- Sağlıklı, güvenli ve güvenceli bir çalışma ortamı oluşturmak
A3- Kurumsal kapasiteyi geliştirmek
-
H1.1- Nitelikli yabancı işgücünü ülkemize kazandırmak
H1.2- İşgücü piyasasında güvenceli esnekliği sağlamak
H1.3- Özel politika gerektiren grupların istihdamını artırmak
H1.4- Çocuk işçiliği ile mücadelenin etkinliğini artırmak
H1.5- Yurt dışı işçi hizmetlerini yaygınlaştırmak ve etkinliğini artırmak
H2.1- İş sağlığı ve güvenliği standartlarını Avrupa Birliği ülkeleri seviyesine çıkarmak
H2.2- Sendikalaşma ve toplu sözleşmeden yararlanma oranlarını Avrupa Birliği ülkeleri seviyesine çıkarmak
H2.3- Avrupa Birliği ve diğer uluslararası kuruluşların istihdam, eğitim ve sosyal politika alanlarındaki politikalarının ve fonlarının, ulusal politika ve öncelikler çerçevesinde uygulanmasını sağlamak
H3.1- Vatandaş memnuniyeti esas alınarak hizmet kalitesinin artırılması
H3.2- Etkin insan kaynağı yönetim modeli geliştirmek
H3.3- Bakanlık teşkilat kanun tasarısı hazırlamak
-
Performans programı bir kamu idaresinin stratejik planında yer alan orta vadeli amaç ve hedeflerini yıllık dönemlere dönüştürür. Her yıl için hazırlanan program idarenin ilgili yıla ilişkin öncelikli stratejik amaç ve hedeflerini, performans hedeflerini, bu hedeflere ulaşmak için yürütecekleri faaliyetler ile bunların kaynak ihtiyacını ve performans göstergelerini içerir.
-
Kamu idareleri hesap verme sorumluluğu çerçevesinde, her yıl faaliyet raporu hazırlar. Faaliyet raporlarında idarenin teşkilat yapısı, kaynakları ile temel ilke ve politikalarına, stratejik plan ve performans programı uyarınca yürütülen faaliyet ve projelerine yer verilir. Performans programında yer alan performans ve bütçe hedef ve gerçekleşme durumu ile meydana gelen sapmaların nedenlerine, diğer performans bilgilerine ve bunlara ilişkin değerlendirmeler raporun esasını oluşturur. Aynı zamanda faaliyet raporunda orta ve uzun vadeli hedeflere ulaşılabilmesi sürecinde teşkilat yapısı, teknolojik kapasite gibi unsurlar açısından içsel bir durum değerlendirmesi yapılır. İdarenin üstün ve zayıf yanlarına ve idarenin faaliyet ve hedefleriyle ilgili gelecek yıllardaki öngörülerine yer verilir.
faaliyet raporlarını aşağıda bulabilirsiniz:
Performans Programları
Faaliyet Raporları
Hızlı Erişim
Yürürlükteki Stratejik Planlar
Hazırlanan Stratejik Planlar