2009-2013 dönemi Pamukkale Üniversitesi Stratejik planı

  • Stratejik Plan Sunuş
  • Stratejik Amaçlar
  • Stratejik Hedefler
  • Performans Programları
  • Faaliyet Raporları
  • Son yıllarda kamu mali yönetiminde yaşanan önemli değişikliklerden birisi, yetki ve sorumluluk dağıtımı ile kaynakların yerinden yönetimini temel alan mali yönetim ve performans esaslı bütçeleme anlayışının kabul edilmesidir. Bu anlayışın akademik alanda yapılacak stratejik plan ile bütünleştirilmesi, üniversitelerimizin gerçek önceliklerinin ortaya çıkması için önemli bir aşama olacaktır. Geçmişin tecrübeleri ile bugün gelinen nokta dikkate alınarak, yapılan stratejik planlama üniversitelerimizde kalite yönetimi çalısmaları için de temel teşkil edecektir.

    Dünyada performans esaslı bütçelemeye geçiş yönünde yaşanan gelişmelere paralel olarak Maliye Bakanlığınca 2001 yılında ``Sürekli Kalite Geliştirme ve Kamu Bütçeleme Sisteminin Yeniden Yapılandırılması Projesi'' çerçevesinde başlatılan çalışmalar üniversitemizce yakından izlenmiştir.

    2004 yılı Programı ve Mali yılı Makro Çerçeve Kararında orta vadede bütün kamu idarelerine stratejik planlama çalışmalarının yaygınlaştırılması kararı ile birlikte pilot düzeyde stratejik planlama çalışmalarına başlayan sekiz kuruluşta yapılan çalışmalar, üniversitemizde yakından takip edilerek stratejik planlama ile ilgili bilgilendirme ve yapılanma sürecine girilmiştir. Öncelikle üniversitemizin ilgili birimlerinde çalışan personelimiz bir öğrenme sürecine girmiş, 5018 sayılı yasanın uygulanması sırasında karşılaşılabilecek güçlükler öngörülerek yapılanma süreci başlatılmıştır.

    2005-2006 Akademik yılı üniversitemizde stratejik planlama, kaynak yönetimi, performans esaslı bütçeleme konularında idari personel yanında akademik personelimizin de bilinçlendirilmesi ve bir pilot stratejik planın hazırlaması sürecinin başlangıcıdır. 2005 yılı basında kurulmuş olan Üniversitemiz Stratejik Plan Komisyonu 2006 yılı başında genişletilerek görevini sürdürmüş, 11 Kasım 2006 tarih ve 02-2 sayılı senato kararı ile de Pamukkale Üniversitesi Akademik Değerlendirme ve Kalite Geliştirme Kurulu kurulmuştur. 26.05.2006 ve 26179 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan “Kamu İdarelerinde Stratejik Planlamaya lişkin Usül ve Esaslar Hakkında Yönetmelik “ hükümlerine göre de Stratejik Planlama Ekibi oluşturulmuştur. Ve 2007 yılında genişletilen Stratejik Plan Komisyonu, 2009 – 2013 dönemi için Üniversitemiz Stratejik Planına son halini vermiştir.

    Pamukkale Üniversitesi, gerek yerel gerek ulusal gerekse uluslararası planda önemli roller üstlenmek azmindedir. Yörenin gelişiminde önem taşıyan konularda, uygulamaya dönük araştırmalarla yerel kalkınmanın itici gücü olmak istemektedir. Ulusal planda ülkemizin ortak sorunlarında fikir üreterek, çözüm üretiminde aktif sorumluluk üstlenmektedir. Tüm bunlarla birlikte, uluslararası bilim ailesinde kendisine yakışacak bir yer edinme, çeşitli bilimsel işbirlikleriyle evrensel bilgi birikimine katkıda bulunma gayreti içerisindedir.

    Bu çerçevede; Pamukkale Üniversitesinin temel hedefi, gelişmiş üniversite, araştırma kurumları, enstitüler vb. bilgi üretim merkezleriyle eğitim, araştırma ve diger toplum hizmetlerinin üretim süreci, miktarı, kalitesi ve çesidi bakımından kıyaslanabilir; bu kurumlarla bilgi paydaşlığı yapabilen bir yapı ve organizasyona kavuşmaktır.

    Dünyada her alanda oldugu gibi mevcut rekabetçi ortamda bir üniversitenin başarısı, durumunu iyi değerlendirerek gerçekçi hedefleri en kısa sürede yakalayabilmesine baglıdır. Stratejik Plan, üniversitemizin mükemmeli yakalama yolunda yaşadığı değişimin bir özeti mahiyetindedir.

    Üniversitemizin stratejik planlama çalışmalarına katılan, tüm Pamukkale Üniversitesi çalışanlarına; katkılarından dolayı teşekkür ediyorum.

    Saygılarımla
    Prof. Dr. F. Necdet ARDIÇ
    Rektör

  • A1- Bilimsel ve AR-GE çalışmalarının sayısının ve kalitesinin arttırılması.

    A2- Eğitim öğretim kalitesinin artırılması.

    A3- Öğrenciye yönelik hizmetin iyileştirilmesi.

    A4- Üniversitenin paydaşlarıyla olan ilişkilerin iyileştirilmesi.

    A5- Kurumsal gelişimin sağlanması.

  • H1.1- Ulusal ve uluslararası endekslerde taranan dergilerde yayınlanan makale sayısının her yıl %10 arttırılması.

    H1.2- Her yıl üniversitemiz tarafından en az 5 adet ulusal/uluslararası kongre veya sempozyum düzenlenmesi.

    H1.3- 2013 yılına kadar, uluslararası patent başvurusu yapılması.

    H1.4- TÜBİTAK ve AB kaynaklarından desteklenen proje sayısının her yıl % 10 artırılması ve DPT destekli proje gerçekleştirilebilmesi.

    H2.1- 2013 yılına kadar; Denizli ve Pamukkale Ünversitesi’nin sosyal, ekonomik ve teknolojik gelişiminin zorunlu kıldığı, iki Fakültenin kurulması ve Fen Edebiyat Fakültesinin Fen ve Edebiyat Fakültesi olarak ayrılması.

    H2.2- 2013 yılına kadar, en az 3 Fakülte veya Yüksekokulun öncelikli bölümlerinin, uluslararası standartlarda akreditasyonunun sağlanması.

    H2.3- 2013 yılına kadar, her yıl en az bir fakülte veya yüksekokulun kalite yönetim sistem belgesi alması.

    H2.4- 2013 yılına kadar, her yıl bir fakültede öncelikli en az bir bölümde yan dal uygulamasına geçilmesi.

    H2.5- Ulusal ve uluslararası saygın üniversitelerle işbirliği programlarının sayısının her yıl %15 arttırılması.

    H2.6- Öğretim üyeleri tarafından basılan ders notu, bilimsel kitap ve verilen online ders sayısının her yıl en az üç adet artırılması.

    H2.7- Bütün akademik programların müfredatlarının en az 4 yılda bir güncellenmesi.

    H2.8- 2013 yılına kadar öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısının 19 olması.

    H2.9- 2013 yılına kadar; devam eden ve yeni projelendirilecek inşaatların, makine teçhizat ve donanımlarının tamamlanması.

    H2.10- 2013 yılına kadar, Personele ve öğrenciye uygun sayıda (10 öğrenci için 1, Her öğretim üyesi için 1, 2 idari personel için 1) bilgisayar sağlanması.

    H2.11- Kütüphane hizmetlerinden faydalanma oranının her yıl % 20 artırılması.

    H2.12- 2013 yılına kadar, yeşil alanların miktarının 3 katına çıkartılması.

    H3.1- 2013 yılına kadar öğrencilere yönelik psikolojik, rehberlik, danışmanlık ve kariyer hizmetleri merkezi kurulması ve etkinliklerinin her yıl % 20 artırılması.

    H3.2- 2013 yılına kadar, her yıl farklı bir yabancı dil dersinin müfredata konulması.

    H4.1- 2013 yılına kadar, resmi kuruluşlar, sivil toplum kuruluşları, yerel yönetimler ve Sanayinin ihtiyaç duyduğu alanlarda her yıl en az 5 adet eğitim, seminer, kongre, sempozyum, sosyal ve kültürel etkinlik düzenlenmesi.

    H4.2- Her yıl en az 3 adet uygulamaya dönük yüksek lisans ve doktora tezi yapılması.

    H4.3- Yerel yönetimlerle işbirliği içerisinde her yıl en az 3 adet proje geliştirilmesi.

    H5.1- Üniversitenin kurum kimliğini tanımlayıcı ve tanıtıcı öncelikli hedefleri belirlenerek ve gerekli planlamalar yapılarak, her yıl en az 3 adet tanıtım faaliyetinin düzenlenmesi.

    H5.2- Akademik ve idari personele yönelik, her yıl en az 5 adet hizmet içi eğitimin düzenlenmesi.

    H5.3- 2013 yılına kadar, Üniversitenin Yönetim Bilgi Sisteminin kurularak geliştirilmesi.

  • Performans programı bir kamu idaresinin stratejik planında yer alan orta vadeli amaç ve hedeflerini yıllık dönemlere dönüştürür. Her yıl için hazırlanan program idarenin ilgili yıla ilişkin öncelikli stratejik amaç ve hedeflerini, performans hedeflerini, bu hedeflere ulaşmak için yürütecekleri faaliyetler ile bunların kaynak ihtiyacını ve performans göstergelerini içerir.

  • Kamu idareleri hesap verme sorumluluğu çerçevesinde, her yıl faaliyet raporu hazırlar. Faaliyet raporlarında idarenin teşkilat yapısı, kaynakları ile temel ilke ve politikalarına, stratejik plan ve performans programı uyarınca yürütülen faaliyet ve projelerine yer verilir. Performans programında yer alan performans ve bütçe hedef ve gerçekleşme durumu ile meydana gelen sapmaların nedenlerine, diğer performans bilgilerine ve bunlara ilişkin değerlendirmeler raporun esasını oluşturur. Aynı zamanda faaliyet raporunda orta ve uzun vadeli hedeflere ulaşılabilmesi sürecinde teşkilat yapısı, teknolojik kapasite gibi unsurlar açısından içsel bir durum değerlendirmesi yapılır. İdarenin üstün ve zayıf yanlarına ve idarenin faaliyet ve hedefleriyle ilgili gelecek yıllardaki öngörülerine yer verilir.

    faaliyet raporlarını aşağıda bulabilirsiniz:

Performans Programları
Faaliyet Raporları

Hızlı Erişim

Yürürlükteki Stratejik Planlar

[Merkezi İdareler]

[Devlet Üniversiteleri]

[Belediyeler]

[İl Özel İdareleri]

[KİT'ler]

Hazırlanan Stratejik Planlar

[Merkezi İdareler]

[Devlet Üniversiteleri]