2010-2014 dönemi Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Stratejik planı

  • Stratejik Plan Sunuş
  • Stratejik Amaçlar
  • Stratejik Hedefler
  • Performans Programları
  • Faaliyet Raporları
  • Dünya ekonomisinde 1970’li yılların sonlarından başlayarak ve 80’li yıllarda hızlanarak devam eden yapısal değişiklikler nedeniyle, birçok ülkede kamu sektörünün etkin ve verimli çalışmasına yönelik olarak reform programları geliştirilmiş ve uygulanmıştır.

    Dünyadaki gelişmelere paralel olarak ülkemizde de kamu yönetiminde yeniden yapılandırma çalışmaları başlatılmış ve kamu kesiminde toplumun taleplerine karşı daha duyarlı, katılımcılığa önem veren, hedef ve önceliklerini netleştirmiş, hesap veren, şeffaf, etkin ve verimli bir kamu yapılanmasının gereği olarak “Stratejik Yönetim” yaklaşımı benimsenmiştir.

    Bu yaklaşım çerçevesinde Bakanlığımızın 2010–2014 yılları arasında gerçekleştireceği proje ve faaliyetleri kapsayan stratejik planımız, iç ve dış paydaşlarımızın görüşleri doğrultusunda katılımcı bir yaklaşımla hazırlanmıştır.

    Hazırlanan Stratejik Planla, sanayici, esnaf, sanatkâr, tacir ve KOBİ’lerin rekabet edebilirliğinin artırılması, yapısal dönüşümün sağlanması, bölgelerarası gelişmişlik farklarının azaltılması, AB normlarıyla uyumlu, rekabetçi, etkin ve güvenli bir piyasanın oluşmasının sağlanması, yatırım ortamının sürekli iyileştirilmesi ile uluslararası piyasalarda rekabet edebilecek yüksek teknolojiye yönelen bir ekonomik yapının oluşturulması amaçlanmıştır.

    Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın 2010–2014 dönemini kapsayan stratejik planının hazırlanmasında emeği geçen Bakanlık çalışanlarına, MPM süreç danışmanlarına, katkılarından dolayı iç ve dış paydaşlarımıza teşekkür eder, Stratejik Planın ülkemize hayırlı olmasını dilerim.

    Nihat ERGÜN

    Sanayi ve Ticaret Bakanı

  • A1- Türkiye’nin küresel rekabet edebilirliğinin en üst seviyeye çıkarılmasına ve sanayi ve ticaret alanlarında yapısal dönüşümün sağlanmasına yönelik olarak, ulusal politikalar doğrultusunda, kamu kuruluşları, üniversiteler ve özel sektörle işbirliği içinde politikalar ve strateji oluşturmak, uygulanmasını sağlamak, izlemek, değerlendirmek.

    A2- Esnaf, sanatkâr, sanayici, tacir, KOBİ’ler ve tüketiciler için, AB normlarıyla uyumlu, rekabetçi, etkin ve güvenli bir piyasanın oluşmasına ve bölgeler arası gelişmişlik farklarının giderilmesine katkı sağlamak üzere, sanayinin planlı gelişimine destek vermek ve yatırım ortamını sürekli iyileştirmek.

    A3- Sanayi stratejisi öncelikleri doğrultusunda, sınaî mülkiyet haklarından yararlanarak, yüksek katma değerli teknolojik ürünlere dayalı üretim anlayışıyla ülke sanayiinin teknolojik yapısını güçlendirmek, gerekli altyapıyı oluşturmak, üniversite sanayi işbirliğini geliştirmek, yenilikçilik ve sınai Ar-Ge kapasitesini artırmak.

    A4- Sanayi ve Ticaret Bakanlığının misyonunu yerine getirebilmesi için, Bakanlık kurumsal yapısı ile yönetim ve uygulama kapasitesini güçlendirmek

  • H1.1- Katılımcı yöntemlerle Strateji belgeleri oluşturulacak, izlenecek ve değerlendirilecek; bütün paydaşlar tarafından benimsenmesi sağlanacaktır.

    H1.2- Sanayi ve Ticaret Bakanlığının strateji geliştirme ve uygulama kapasitesi artırılacaktır.

    H2.1- Ülkemizin kalite altyapısının güçlendirilmesi, piyasaya güvenli ürünlerin sunulması, tüketicinin ve rekabetin daha fazla korunması sağlanacaktır.

    H2.2- Toptan ve perakende sektöründe; rekabetçi ve kayıt dışılığı en aza indirecek yapıya sahip bir ürün tedarik ve pazarlaması sistemi hayata geçirilecektir.

    H2.3- İş ortamındaki engellerin ortadan kaldırılması, şirket kuruluş ve tasfiyelerinin kolaylaştırılması ve maliyetlerin azaltılması sağlanacak; ortak iş yapma kabiliyet güçlendirilerek kooperatifleşme ve şirketleşme özendirilecektir.

    H2.4- Esnaf, sanatkâr ve KOBİ’lerin finansmana erişimi kolaylaştırılacak ve yaygınlaştırılacaktır.

    H2.5- Mesleki eğitim kurumları ve üniversiteler ile KOBİ’ler, esnaf ve sanatkârlar arasındaki işbirliği ve koordinasyonun güçlendirilmesiyle mesleki eğitim geliştirilecektir.

    H2.6- Kümelenme çalışmaları Bakanlığımız sorumluluk alanı içerisinde geliştirilecektir.

    H2.7- Bölgesel gelişmişlik farkları da dikkate alınarak, belirlenecek yörelerde sanayinin fiziksel gelişimi desteklenecektir.

    H3.1- Ülkemizdeki yenilikçilik ve sanayi Ar-Ge kapasitesi belirlenecek, izlenecek ve değerlendirilecektir.

    H3.2- Büyük ölçekli sanayi işletmelerinin yenilikçilik ve Ar-Ge kapasitesi güçlendirilecektir.

    H3.3- Yenilikçi ve bilgi tabanlı teknolojik ürün üreten KOBİ ve girişimci sayısının artırılması sağlanacaktır.

    H3.4- Üniversite, sanayi ve kamu işbirliği geliştirilerek sanayinin ihtiyaçlarına yönelik Ar-Ge çalışmalarına üniversitelerin katılımı artırılacaktır.

    H4.1- Bakanlık merkez birimleri ve taşra teşkilatının yeniden yapılandırılması için gerekli idari ve yasal düzenlemeler yapılacaktır.

    H4.2- Bakanlık hizmet alanlarına ilişkin mevzuat sadeleştirilecek, güncellenecek ve geliştirilecek, hukuk devlet ilkelerine uygun olarak hukuk hizmetlerinde etkinlik sağlanacaktır.

    H4.3- Bakanlık insan kaynakları kapasitesi güçlendirilecektir.

    H4.4- Merkez ve taşra teşkilatının fiziksel altyapısı geliştirilecek ve güçlendirilecektir.

    H4.5- Teknolojik olanaklardan üst düzeyde yararlanılarak merkez ve taşra teşkilatında, en az bürokrasi ile kaliteli, etkin ve hızlı hizmet sunulacaktır.

    H4.6- Bakanlık çalışanlarının iş tatmininin ve motivasyonunun artırılmasına yönelik idari ve sosyal hizmetler geliştirilecektir.

    H4.7- Bakanlık kaynaklarının ekonomiklik, etkililik ve verimlilik esaslarına göre yönetilmesini sağlamaya yönelik uluslararası standartlara uygun bir denetim sistemi hayata geçirilecektir.

    H4.8- Bakanlık içi dikey ve yatay iletişim, koordinasyon ve geribildirim sistemi güçlendirilecektir.

  • Performans programı bir kamu idaresinin stratejik planında yer alan orta vadeli amaç ve hedeflerini yıllık dönemlere dönüştürür. Her yıl için hazırlanan program idarenin ilgili yıla ilişkin öncelikli stratejik amaç ve hedeflerini, performans hedeflerini, bu hedeflere ulaşmak için yürütecekleri faaliyetler ile bunların kaynak ihtiyacını ve performans göstergelerini içerir.

  • Kamu idareleri hesap verme sorumluluğu çerçevesinde, her yıl faaliyet raporu hazırlar. Faaliyet raporlarında idarenin teşkilat yapısı, kaynakları ile temel ilke ve politikalarına, stratejik plan ve performans programı uyarınca yürütülen faaliyet ve projelerine yer verilir. Performans programında yer alan performans ve bütçe hedef ve gerçekleşme durumu ile meydana gelen sapmaların nedenlerine, diğer performans bilgilerine ve bunlara ilişkin değerlendirmeler raporun esasını oluşturur. Aynı zamanda faaliyet raporunda orta ve uzun vadeli hedeflere ulaşılabilmesi sürecinde teşkilat yapısı, teknolojik kapasite gibi unsurlar açısından içsel bir durum değerlendirmesi yapılır. İdarenin üstün ve zayıf yanlarına ve idarenin faaliyet ve hedefleriyle ilgili gelecek yıllardaki öngörülerine yer verilir.

    faaliyet raporlarını aşağıda bulabilirsiniz:

Performans Programları
Faaliyet Raporları

Hızlı Erişim

Yürürlükteki Stratejik Planlar

[Merkezi İdareler]

[Devlet Üniversiteleri]

[Belediyeler]

[İl Özel İdareleri]

[KİT'ler]

Hazırlanan Stratejik Planlar

[Merkezi İdareler]

[Devlet Üniversiteleri]