2021-2025 dönemi Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Stratejik planı
- Stratejik Plan Sunuş
- Stratejik Amaçlar
- Stratejik Hedefler
- Performans Programları
- Faaliyet Raporları
-
Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (ATÜ), 2011 yılında kurulmuş ve 2013 yılında eğitim-öğretim faaliyetlerine başlamıştır. Üniversitemiz, kaliteli eğitim alarak ulusal ve uluslararası düzeyde rekabet edebilen, gelişen teknoloji ve piyasa şartlarına uyum sağlayacak mezunlar yetiştiren, bölgesinde öncü ve uluslararası düzeyde araştırmalar yaparak bilime katkı sağlayan bir üniversite olma yolunda hızla ilerlemektedir.
Üniversitemiz belirlemiş olduğu hedeflerine ulaşmak için tüm akademik ve idari birimlerinde kalite odaklı politikalar benimsemiştir. Programlarımızda eğitim dili İngilizce olarak kabul edilmiş, bu bağlamda Ya-bancı Diller Yüksekokulu’nun uluslararası akreditasyona sahip olması sağlanmıştır. Akademik personel alımında da yüksek nitelikli standartlar oluşturmak amacıyla titiz bir çalışmayla Akademik Atanma ve Yükseltilme Kriterleri oluşturulmuş ve uygulanmaya başlanmıştır.
ATÜ akademik çeşitliliğe önem vermiş, bu amaçla ülkemizin ve dünyanın saygın üniversitelerinden mezun öğretim üyelerini kadrosuna dâhil etmiştir. Üniversitemizin akademik kadrosunun önemli bir bölümü, lisansüstü çalışmalarının bir kısmını veya tamamını yurt dışındaki saygın üniversitelerde tamamlamıştır. Öğretim üyelerimiz doktora sonrası ulusal ve uluslararası düzeyde araştırmalar yapmak için teşvik edilmektedir. Üniversitemizde kalite odaklı politikalar sonuç vermeye başlamış, ATÜ son yıllarda ülkemizdeki üniversiteler arasında uluslararası yayın sıralamasında hızla yükselmeye başlamıştır.
ATÜ uluslararası bir üniversite olma hedefini benimsemiştir. Uluslararasılaşma stratejisine uygun olarak, yurtdışından kendi alanında saygın ve nitelikli yabancı akademisyenler, üniversitemiz Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi, Mühendislik Fakültesi ve Yabancı Diller Yüksekokulunda istihdam edilmektedir.
ATÜ bünyesinde yer alan tüm birimlerde kaliteye önem verilmekte ve bu hedef doğrultusunda güçlü akademik ve araştırma alt yapısı oluşturulmaya çalışılmaktadır. Havacılık ve Uzay Bilimleri ile Bilgisayar Mühendisliği ve Siber Güvenlik uzmanlaşma alanları olarak benimsenmiş, ileride bu alanlarda ülkemizde ve dünyada saygın bir üniversite olma hedefi doğrultusunda akademik yapılanma başlatılmış ve önemli ilerlemeler kaydedilmiştir. Bunların yanında, öğretim üyeleri üniversite-sanayi işbirliği kapsamın-da çalışmalara özendirilmekte, öğrencilerin sanayide uygulamalı eğitimlere katılmalarına olanak sağlanmaktadır.
Üniversitemizde hedefleri daha hızlı ve planlı bir şekilde gerçekleştirmek için tüm paydaşlarımızın görüşleri alınarak bu stratejik plan hazırlanmıştır. Stratejik plan ile hedefler bir takvime bağlanmış ve izlenebilir hale getirilmiştir. Akademik ve idari personelimizin kabiliyet ve azmine olan güveni ve inancı yansıtan bu stratejik planın hedeflerimize etkin bir şekilde ulaşmamızda iyi bir rehber olmasını diler, stratejik planın hazırlanmasında emeği geçen tüm akademik ve idari personelimize ve dış paydaşlarımıza teşekkür ederim.
Prof. Dr. Mehmet TÜMAY
Rektör
-
Amaç 1. Araştırma odaklı üniversite kimliğini sürdürülebilir kılmak
Amaç 2. Eğitim-öğretim niteliğini geliştirmek ve uluslararasılaşmak
Amaç 3. Üniversite sanayi işbirliğini geliştirmek ve girişimciliği üniversite genelinde yaygınlaştırmak
Amaç 4. Toplumsal hizmet faaliyetlerinin etkinliğini artırmak
Amaç 5. Kurumsal kapasiteyi geliştirmek ve yönetimde sürekli iyileştirme sağlamak
-
Hedef 1.1. İndekslerce (SCI, SCI-expanded, SSCI, AHCI) taranan dergilerdeki öğretim üyesi başına düşen yayın sayısını ve bilimsel yayınlara yapılan atıf sayısını 2025 yılı sonuna kadar %25 oranında artırmak.
Hedef 1.2. Bilimsel araştırma projelerinin (Avrupa Birliği, TÜBİTAK, BAP vb.) sayısını artırmak.
Hedef 1.3.Fiziksel ve teknolojik araştırma altyapısının niceliğini ve niteliğini geliştirmek.
Hedef 2.1. Fakültelerde akredite program sayısını 2025 yılı sonuna kadar en az 3’e çıkarmak
Hedef 2.2.Çift ana dal ve yan dal eğitimi alma imkânı sunan program sayısını 2025 yılı sonuna kadar %25 oranında artırmak
Hedef 2.3. Uzaktan eğitimle verilen ders oranını 2025 yılı sonuna kadar tüm derslerin % 40’ına yükseltmek
Hedef 2.4. Eğitim öğretimde uluslararasılaşmayı geliştirmek
Hedef 2.5. Öğretim elemanı başına düşen öğrenci sayısında 25’i geçmemek (Öğretim üyesi başına mevcut öğrenci sayısı)
Hedef 3.1. 2025 yılı sonuna kadar 3 patent almak
Hedef 3.2. Üniversite-Sanayi işbirliği çerçevesinde plan dönemi sonuna kadar (2025 yılı sonuna kadar) en az 10 adet Ar-ge projesi/sözleşme yapmak
Hedef 3.3. Üniversite genelinde girişimciliğin niteliği ve niceliğini geliştirmek
Hedef 4.1. Bölgede kültür ve sanat yaşamının zenginleştirilmesine yönelik faaliyetleri artırmak
Hedef 4.2. Güncel toplumsal sorunlara yönelik 2025 yılı sonuna kadar 10 proje yapmak
Hedef 4.3. Üniversitemiz paydaşlarının çevre bilinci farkındalığını artırmak
Hedef 5.1. Yerleşkede yenilenebilir kaynaklardan enerji üretmek
Hedef 5.2. Kurumsal yönetim sistemlerini geliştirmek ve performans izleme, değerlendirme sistemi kurmak
Hedef 5.3. Akademik ve idari personelin mesleki ihtiyaçlarını karşılamak ve niteliklerini geliştirmek
-
Performans programı bir kamu idaresinin stratejik planında yer alan orta vadeli amaç ve hedeflerini yıllık dönemlere dönüştürür. Her yıl için hazırlanan program idarenin ilgili yıla ilişkin öncelikli stratejik amaç ve hedeflerini, performans hedeflerini, bu hedeflere ulaşmak için yürütecekleri faaliyetler ile bunların kaynak ihtiyacını ve performans göstergelerini içerir.
-
Kamu idareleri hesap verme sorumluluğu çerçevesinde, her yıl faaliyet raporu hazırlar. Faaliyet raporlarında idarenin teşkilat yapısı, kaynakları ile temel ilke ve politikalarına, stratejik plan ve performans programı uyarınca yürütülen faaliyet ve projelerine yer verilir. Performans programında yer alan performans ve bütçe hedef ve gerçekleşme durumu ile meydana gelen sapmaların nedenlerine, diğer performans bilgilerine ve bunlara ilişkin değerlendirmeler raporun esasını oluşturur. Aynı zamanda faaliyet raporunda orta ve uzun vadeli hedeflere ulaşılabilmesi sürecinde teşkilat yapısı, teknolojik kapasite gibi unsurlar açısından içsel bir durum değerlendirmesi yapılır. İdarenin üstün ve zayıf yanlarına ve idarenin faaliyet ve hedefleriyle ilgili gelecek yıllardaki öngörülerine yer verilir.
faaliyet raporlarını aşağıda bulabilirsiniz:
Performans Programları
- 2024 Performans Programı (indir)
- 2023 Performans Programı (indir)
- 2022 Performans Programı (indir)
- 2021 Performans Programı (indir)
Faaliyet Raporları
Hızlı Erişim
Yürürlükteki Stratejik Planlar
Hazırlanan Stratejik Planlar