2024-2028 dönemi Devlet Arşivleri Başkanlığı Stratejik planı
- Stratejik Plan Sunuş
- Stratejik Amaçlar
- Stratejik Hedefler
- Performans Programları
- Faaliyet Raporları
-
Milletin hafızasını oluşturan arşivler, geçmişi iyi anlama ve geleceğe yön verme bakımından büyük öneme sahiptir. Tarihi mirasımız olarak gördüğümüz arşivlerimizi tespit etmek, korumak ve tanıtmak Başkanlığımızın öncelikli görevidir. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle birlikte Devlet Arşivleri Başkanlığına daha etkin ve kolay erişilebilen bir arşiv yapısı oluşturmak amacıyla asıl misyonu kazandırılmıştır.
Dünyanın tarih, hukuk, siyaset, ekonomi, bilim ve kültür alanlarının merkezi olan Osmanlı Devleti döneminden günümüze kadar arşiv belgelerinin ev sahibi konumunda olan Başkanlık, yeniden şekillendirdiği misyonunu layıkıyla yerine getirmek için faaliyetlerinde “Türkiye Yüzyılı” hedeflerini de dikkate alarak hem nitel hem de nicel anlamda atılım gerçekleştirmiştir.
Devlet Arşivleri Başkanlığı hizmetlerinde gerçekleştirmiş olduğu güçlü ivmeyi, vatandaş odaklı bir perspektifle temellendiren bir yaklaşımı benimsemektedir. Bu durumun en değerli yansımalarından birisi olarak kamuoyu, araştırmacılar ve ilgili tüm paydaşların, kolaylıkla arşiv belgelerine ulaşabilmesini ve inceleme yapabilmesini temin etmek, tarihî gerçeklerin aydınlatılmasını ve toplumsal hafızanın korunmasını sağlamak hedefiyle milyonlarca belge görüntüsünü “Arşivler Evimizde” mottosuyla çevrimiçi olarak hizmete açmış olmasıdır.
Başkanlığın arşivcilik alanında yasalarla tanımlanmış olan otorite kuruluş olma durumunun en geniş anlamda uygulanabilir olma hedefi çerçevesinde ülkemizin dijital dönüşüm vizyonunun bir yansıması olarak Başkanlık tarafından yürütülen Bütünleşik Arşiv Yönetim Sistemi Projesi, arşivcilik ve belge yönetimi alanlarında sunulan hizmetleri tek bir merkezi platform üzerinden yönetmek amacıyla 2024 yılında hayata geçirilecektir. Bu sistem, tüm kamu kurumlarına belgenin oluşumundan yaşam döngüsü sonuna kadar gerçekleştirilen tüm faaliyetlerde temel rehberlik sağlamanın yanında ayıklama imha işlemlerinden, arşiv belgelerinin tasnif süreçlerinden, dijitalleştirilip araştırmaya açılmasına kadar tüm faaliyetlerde etkin bir yapı olarak kullanılacaktır.
Günümüzde Devletimizin dış siyasetinde savunduğu savların desteklenmesinde, üzerine atılan mesnetsiz iddiaların çürütülmesinde, dünya konjonktüründe meydana gelen gelişmelerin doğru anlaşılmasında temel referans Devlet Arşivleri Başkanlığı arşivleridir. Bu durumu sağlam zeminde güçlendirmek ve ülkemizin uluslararası ilişkilerinde kültürel diplomasi faaliyetlerine katkı sağlamak için Başkanlık günbegün Uluslararası Arşiv Protokolü sayısını arttırmakta, arşivlerimizi Devletimizin hedeflerine ulaşmada aracı kılmaktadır.
Dünyada referans bir arşiv ile belge yönetim sistemi oluşturmanın temel adımlarından birini teşkil eden ve katılımcı bir anlayış içerisinde bütün paydaşlarımızın görüş ve önerilerini azami düzeyde yansıtan bu Planda, Başkanlıkça sunulan hizmetlerin nicel olarak sayısını arttıracak, hâlihazırda sunduklarının hem hızını hem kalitesini yükseltecek ve hizmetlere erişimini kolaylaştıracak çok sayıda hedefe yer verilmiştir. Bu doğrultuda Başkanlığın 2024-2028 dönemi Stratejik Planının ülkemize hayırlı ve yararlı olmasını diler, hazırlanmasında emeği geçen herkese şükranlarımı sunarım.
Prof. Dr. Uğur ÜNAL
Devlet Arşivleri Başkanı
-
A1: Kamu kuruluşları ile işbirliği içinde kamuda belge yönetiminin etkinleştirilmesi ve arşivcilik anlayışının geliştirilmesi
A2: Çağdaş, hızlı ve güvenilir arşivcilik hizmetleri ile kültürel mirasımızın ortaya çıkarılması, korunması ve gelecek nesillere aktarılması
A3: Arşivcilik uygulamalarını destekleyecek kurumsal gelişimin sağlanması
-
H1.1: Belge yönetimi ve arşivcilikte kurumların farkındalıkları artırılarak uygulama birliği sağlanacaktır.
H1.2: Belge yönetimi ve arşiv alanında kamu idarelerinin insan kaynağının niteliği artırılacaktır.
H1.3: Kamu Kurumlarında oluşturulacak belgelere kolay ve hızlı erişim için standardizasyon sağlanacaktır.
H1.4: Elektronik ortamda üretilen arşiv belgelerin Devlet Arşiv Ağı üzerinden yönetim(devir, depolama, işleme ve araştırmaya sunma) mekanizması kurulacak ve araştırmaya açık arşiv belgeleri bu ağ üzerinden kullanıma sunulacaktır.
H1.5: Kişisel verilerin gizliliği gözetilerek kişiler ile devletin hak ve menfaatlerinin belgelenmesi ve korunması sağlanacaktır.
H2.1: Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ait belgeler ile Atatürk ve sonraki Cumhurbaşkanlarına ait bilgi-belge kaynaklarının tasnifi yapılarak araştırmacıların ve toplumun hizmetine sunulması sağlanacaktır.
H2.2: Arşiv belgelerinin gelecek kuşaklara aktarılması için tahribe uğramış belgelerin aslına sadık kalınarak restore edilmesi ve standartlara uygun bir biçimde korunması sağlanacaktır.
H2.3: Arşiv belgeleri dijitalleştirilerek bilgiye erişim kolaylaştırılacaktır.
H2.4: Araştırmacıların arşivlere kolay erişimi sağlanacaktır.
H2.5: Arşivlere ilişkin araştırma, yayın ve tanıtımlar ile toplumun tarihe ilgisi artırılacaktır.
H3.1: Personelin nitelik ve yetkinlik acısından desteklenmesi sağlanacaktır.
H3.2: Kurumun idari ve mali kaynaklarının güçlendirmesi ile verimli ve etkili kullanımı sağlanacaktır.
H3.3: Kurum hizmetlerinin dijital dönüşümü ile bilişim sisteminin güçlendirilmesi sağlanacaktır.
-
Performans programı bir kamu idaresinin stratejik planında yer alan orta vadeli amaç ve hedeflerini yıllık dönemlere dönüştürür. Her yıl için hazırlanan program idarenin ilgili yıla ilişkin öncelikli stratejik amaç ve hedeflerini, performans hedeflerini, bu hedeflere ulaşmak için yürütecekleri faaliyetler ile bunların kaynak ihtiyacını ve performans göstergelerini içerir.
- 2024 Performans Programı (indir)
-
Kamu idareleri hesap verme sorumluluğu çerçevesinde, her yıl faaliyet raporu hazırlar. Faaliyet raporlarında idarenin teşkilat yapısı, kaynakları ile temel ilke ve politikalarına, stratejik plan ve performans programı uyarınca yürütülen faaliyet ve projelerine yer verilir. Performans programında yer alan performans ve bütçe hedef ve gerçekleşme durumu ile meydana gelen sapmaların nedenlerine, diğer performans bilgilerine ve bunlara ilişkin değerlendirmeler raporun esasını oluşturur. Aynı zamanda faaliyet raporunda orta ve uzun vadeli hedeflere ulaşılabilmesi sürecinde teşkilat yapısı, teknolojik kapasite gibi unsurlar açısından içsel bir durum değerlendirmesi yapılır. İdarenin üstün ve zayıf yanlarına ve idarenin faaliyet ve hedefleriyle ilgili gelecek yıllardaki öngörülerine yer verilir.
faaliyet raporlarını aşağıda bulabilirsiniz:
- Henüz eklenmemiş
Performans Programları
- 2024 Performans Programı (indir)
Faaliyet Raporları
- Henüz eklenmemiş
Hızlı Erişim
Yürürlükteki Stratejik Planlar
Hazırlanan Stratejik Planlar