2024-2028 dönemi Türk Akreditasyon Kurumu Stratejik planı
- Stratejik Plan Sunuş
- Stratejik Amaçlar
- Stratejik Hedefler
- Performans Programları
- Faaliyet Raporları
-
Ülkemizin akreditasyon alanında tek yetkili ulusal otoritesi olan TÜRKAK, çeyrek asırlık tecrübesiyle ülkemizin kalite alt yapısının güçlendirilmesinde, ticaretin önündeki teknik engellerin kaldırılmasında ve ihracat hacmimizin artırılmasında lokomotif bir güç olarak faaliyetlerini sürdürmektedir.
TÜRKAK; ülkemiz ile Avrupa Birliği arasında 1995 yılında tesis edilen Gümrük Birliği kapsamında; akreditasyon ve piyasa gözetimi gerekliliklerini belirleyen 765/2008 sayılı AB Tüzüğüne uygun şekilde, Avrupa Akreditasyon Birliğinin (EA) Çok Taraflı Anlaşmasına (MLA) konu olan tüm alanlarda tanınırlığa sahip sayılı ulusal akreditasyon kurumlarından biridir.
TÜRKAK, kurulduğu 1999 yılından bu yana, akreditasyon çatı birlikleri olan Uluslararası Akreditasyon Forumu (IAF) ve Uluslararası Laboratuvar Akreditasyon Birliği’yle (ILAC) tüm kapsamlarda çok taraflı anlaşmalara imza atmış; bu sayede güven ve kalitenin dünyaya açılan bir markası olarak küresel düzeyde tanınan, saygı duyulan ve ülke ekonomisinin güçlendirilmesinde etkin rol alan öncü bir kurum olmuştur.
Dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girme hedefimiz doğrultusunda tüm coğrafyalarla ticari ve ekonomik ilişkilerimizi geliştirip, çeşitlendirebilmemiz için son derece önemli faaliyetlerde bulunmaktadır.
TÜRKAK, tüm bu çalışmalarını toplumsal ihtiyaç ve talepleri gözeterek belirli hedef ve stratejiler dahilinde yürütmektedir. Bu kapsamda; Kalkınma Planı, Orta Vadeli Program ve Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı ile uyumlu bir şekilde Stratejik Plan hazırlanmıştır.
İçinde bulunduğumuz sistemik dönüşüm çağının temel unsurları arasında yer alan yapay zeka ve siber güvenlik gibi konular, her alanda olduğu gibi, akreditasyon konusunda da riskler ve fırsatlar doğurmaktadır. Bu dönüşümleri ancak odaklı ve kurumsal bir çerçevede yönetebildiğimiz takdirde, riskleri asgariye indirebilir; fırsatlardan da faydalanabiliriz.
Ulusal ve uluslararası alanda piyasaya sürülen ürün ve hizmetlerin kalite ile güvencesinin teminatı olan TÜRKAK’ın, bünyesindeki yetkin insan kaynağının deneyimini ve uluslararası alandaki tecrübesini, bu yeni koşulları da dikkate alarak, önümüzdeki yıllarda da yükselterek taşıyacağına olan inancım tamdır.
TÜRKAK 2024-2028 Stratejik Planının uygunluk değerlendirme kuruluşlarına, değerli Kurum çalışanlarına, denetçi ve teknik uzmanlara, ulusal ve uluslararası tüm paydaşlara katkı sunacağına inanıyor, hazırlık safhasında katkıda bulunan ve emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarıma teşekkürlerimi ileterek, Stratejik Planın ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını temenni ediyorum.
Hakan FİDAN
Dışişleri Bakanı -
A1-Kurumsal altyapı ve kapasiteyi geliştirmek.
A2-Ulusal ve uluslararası alanlarda paydaşlar ile iletişim ve iş birliğini geliştirmek.
A3-Küresel gelişmeler doğrultusunda sürdürülebilirlik ilkesiyle akreditasyon faaliyetlerini güçlendirmek.
-
H1.1-Kurumsal yapının güçlendirilmesine yönelik mevzuatsal ve organizasyonel iyileştirmeler ve değişiklikler sağlanacaktır.
H1.2-Kurumumuzun bilgi işlem altyapısı güçlendirilecektir.
H1.3-Kurum personelinin mesleki ve beşeri gelişimi sağlanacaktır.
H1.4-Kurumsal stratejik yönetim süreçleri güçlendirilecek ve iç kontrol sistemi geliştirilecektir.
H2.1-Kurumumuzun üyesi olduğu uluslararası akreditasyon birliklerinin faaliyetlerine ve karar süreçlerine etkin katılım ve katkı sağlanacaktır.
H2.2-Diğer ülkelerin akreditasyon kurumları ile iletişim ve iş birliği geliştirilecektir.
H2.3-Ulusal paydaşlarla iletişim ve iş birliği geliştirilerek Kurum ve faaliyetlerine yönelik farkındalık düzeyinin artırılması sağlanacaktır.
H3.1-Ulusal ve/veya uluslararası gelişmeler ve ihtiyaçlar doğrultusunda yeni uygunluk değerlendirme faaliyetlerinde akreditasyon hizmeti sağlanacaktır.
H3.2-Akreditasyon hizmetlerinin kalitesi uluslararası düzenlemelere ve standartlara uygun şekilde sürekli iyileştirilecektir.
H3.3-Akreditasyon hizmetlerinin sunulmasında güncel teknolojik gelişmelerden azami ölçüde faydalanılacak ve tüm süreçler dijital teknolojilerle desteklenecektir.
H3.4-Akreditasyon denetimlerinde görev alan personelin nitelikleri artırılacaktır.
-
Performans programı bir kamu idaresinin stratejik planında yer alan orta vadeli amaç ve hedeflerini yıllık dönemlere dönüştürür. Her yıl için hazırlanan program idarenin ilgili yıla ilişkin öncelikli stratejik amaç ve hedeflerini, performans hedeflerini, bu hedeflere ulaşmak için yürütecekleri faaliyetler ile bunların kaynak ihtiyacını ve performans göstergelerini içerir.
- 2024 Performans Programı (indir)
-
Kamu idareleri hesap verme sorumluluğu çerçevesinde, her yıl faaliyet raporu hazırlar. Faaliyet raporlarında idarenin teşkilat yapısı, kaynakları ile temel ilke ve politikalarına, stratejik plan ve performans programı uyarınca yürütülen faaliyet ve projelerine yer verilir. Performans programında yer alan performans ve bütçe hedef ve gerçekleşme durumu ile meydana gelen sapmaların nedenlerine, diğer performans bilgilerine ve bunlara ilişkin değerlendirmeler raporun esasını oluşturur. Aynı zamanda faaliyet raporunda orta ve uzun vadeli hedeflere ulaşılabilmesi sürecinde teşkilat yapısı, teknolojik kapasite gibi unsurlar açısından içsel bir durum değerlendirmesi yapılır. İdarenin üstün ve zayıf yanlarına ve idarenin faaliyet ve hedefleriyle ilgili gelecek yıllardaki öngörülerine yer verilir.
faaliyet raporlarını aşağıda bulabilirsiniz:
- Henüz eklenmemiş
Performans Programları
- 2024 Performans Programı (indir)
Faaliyet Raporları
- Henüz eklenmemiş
Hızlı Erişim
Yürürlükteki Stratejik Planlar
Hazırlanan Stratejik Planlar