2024-2028 dönemi Türkiye Uzay Ajansı Stratejik planı

  • Stratejik Plan Sunuş
  • Stratejik Amaçlar
  • Stratejik Hedefler
  • Performans Programları
  • Faaliyet Raporları
  • Türkiye’nin uzaydaki çalışmalarını koordine etmek üzere kurulan Türkiye Uzay Ajansı üstlendiği görev çerçevesinde; düzenleme, belgelendirme, kabiliyet kazanımı, iş birlikleri geliştirme, eğitim ve sosyal sorumluluk faaliyetleri ile uzay ekosistemini geliştirmeyi amaçlamaktadır. Uzay fethedilmesi gereken yeni bir cephe. Bu cephenin fethi bilim ve teknolojide sürekli ilerlemekle mümkün. Uzay inovasyon ve uzun dönemde ekonomik güç demek. Bu sebeple uzayda liderliği elde eden Ülkeler Dünyada da liderliği elde edeceklerdir. Uzayın bilinmeyen yönleri araştırılırken siyasi ve ekonomik yönden dünyada söz sahibi bir güç haline gelmek için uzayla ilgili çalışmaların hızlanması büyük önem taşımaktadır. Milli Teknoloji Hamlesi doğrultusunda uzay faaliyetlerinde yerliliği ve milliliği ön plana alan politikamız ile belirlenen, Cumhurbaşkanımız tarafından açıklanan, Milli Uzay Programı stratejik hedefleri öncelik olarak belirlenmiştir. Milli Uzay Programı’mız kapsamında, uluslararası uzay istasyonuna gitmiş olan ilk Türk uzay yolcumuz uluslararası uzay istasyonunda 13 bilimsel deney yapmış ve böylelikle Türkiye’nin uzay çalışmalarında bir ilke daha imza atılmıştır. Ayrıca Ay misyonunun ilk etabında ilk fırlatmayı uluslararası iş birliğiyle gerçekleştireceğiz. Dünya yörüngesinden Ay transfer yörüngesine milli hibrit roket motorumuzu ateşleyerek geçip nihayetinde Ay’a erişmeyi hedefleyeceğiz.Ay etrafında,Ay’ın yörüngesinde deAy’a ilişkin araştırmalar yapacağız.

    Başkanlığımız orta ve uzun vadeli amaçlarını, temel ilke ve politikalarını, hedef ve önceliklerini, performans ölçütlerini, bunlara ulaşmak için izleyeceğimiz stratejilerile kaynak dağılımlarını içeren 2024-2028 Stratejik Planımızı hazırladık. 2024-2028 Stratejik Plan hazırlık sürcinde fikirlerini bizden esirgemeyen değerli paydaşlarımıza ve emeği geçen tüm çalışma aradaşlarıma teşekkür eder, Stratejik Planımızın uzay alanında, insan kaynağının, bilimsel ve teknolojik alt yapının, yetkinlik ve kurumsal kapasitenin geliştirilmesinde büyük katkı sağlamasını ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ederim.

    Yusuf KIRAÇ

    Türkiye Uzay Ajansı Başkan

  • A.1: Kurumsal kapasiteyi güçlendirmek.

    A.2: Ülkemizdeki Uzay ve Havacılık Sektörünü ve Ekosistemini Güçlü Koordinasyon ve Yönlendirme ile Geliştirmek ve Dünyada Rekabet Edebilir Hale Getirmek.

    A.3: TUA’nın Ulusal ve Uluslararası Etkinliğini Artırmak.

  • H1.1: Yetkinliklere dayalı insan kaynakları yönetimi sistemi geliştirilmesi.

    H1.2: İç kontrol sistemi oluşturulması ve stratejik yönetimin etkinliğini artıracak düzeyde geliştirilmesi.

    H2.1: Yenilikçi Fikirlerin/Ürünlerin Ortaya Çıkarılması ve Ulusal Kapsamda Teknolojik Yeteneklerin ve Fiziksel Altyapının Güçlendirilmesi.

    H3.1: Uluslararası kabiliyetlerimizi artırmak ve menfaatlerimizi korumak için ikili, bölgesel ve çok taraflı ilişkilere ve iş birliklerine yön verilmesi.

    H3.2: Ulusal kabiliyetlerimizi artırmak ve menfaatlerimizi korumak için Uzay farkındalığın ve iş birliklerinin geliştirilmesi.

  • Performans programı bir kamu idaresinin stratejik planında yer alan orta vadeli amaç ve hedeflerini yıllık dönemlere dönüştürür. Her yıl için hazırlanan program idarenin ilgili yıla ilişkin öncelikli stratejik amaç ve hedeflerini, performans hedeflerini, bu hedeflere ulaşmak için yürütecekleri faaliyetler ile bunların kaynak ihtiyacını ve performans göstergelerini içerir.

  • Kamu idareleri hesap verme sorumluluğu çerçevesinde, her yıl faaliyet raporu hazırlar. Faaliyet raporlarında idarenin teşkilat yapısı, kaynakları ile temel ilke ve politikalarına, stratejik plan ve performans programı uyarınca yürütülen faaliyet ve projelerine yer verilir. Performans programında yer alan performans ve bütçe hedef ve gerçekleşme durumu ile meydana gelen sapmaların nedenlerine, diğer performans bilgilerine ve bunlara ilişkin değerlendirmeler raporun esasını oluşturur. Aynı zamanda faaliyet raporunda orta ve uzun vadeli hedeflere ulaşılabilmesi sürecinde teşkilat yapısı, teknolojik kapasite gibi unsurlar açısından içsel bir durum değerlendirmesi yapılır. İdarenin üstün ve zayıf yanlarına ve idarenin faaliyet ve hedefleriyle ilgili gelecek yıllardaki öngörülerine yer verilir.

    faaliyet raporlarını aşağıda bulabilirsiniz:

      Henüz eklenmemiş

Performans Programları
Faaliyet Raporları
    Henüz eklenmemiş

Hızlı Erişim

Yürürlükteki Stratejik Planlar

[Merkezi İdareler]

[Devlet Üniversiteleri]

[Belediyeler]

[İl Özel İdareleri]

[KİT'ler]

Hazırlanan Stratejik Planlar

[Merkezi İdareler]

[Devlet Üniversiteleri]