2024-2028 dönemi Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Stratejik planı

  • Stratejik Plan Sunuş
  • Stratejik Amaçlar
  • Stratejik Hedefler
  • Performans Programları
  • Faaliyet Raporları
  • 6701 sayılı Kanun hükümlerine uygun olarak insan haklarını koruma ve geliştirmeye adanmış öncü bir kurum olan Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu, özgürlük, eşitlik ve adalet prensipleri doğrultusunda çalışmaya yönelik kararlı bir taahhütle, Türkiye'nin insan hakları alanında etkisini ve etkinliğini artırmak amacıyla kapsamlı bir stratejik planlama çalışması yürütmüştür.
    Çalışmanın yürütülmesi sırasında kamu mali idaresinin temel dayanağı olan 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile benimsenen hesap verebilirlik, bütünlük, makroekonomik ve sosyal hedeflerle uyumluluk ile verimlilik ilkeleri yol gösterici olmuştur.
    Gelecek projeksiyonları oluşturulması amacıyla 2019-2023 Stratejik Planının değerlendirilmesi ile başlayan hazırlık süreci; katılımcılığı artırmak için anket çalışmaları kapsamında iç ve dış paydaşların görüşlerinin alınmasıyla sürdürülmüştür. Küresel ölçekte insan haklarına ilişkin dinamiklerin anlaşılmasının orta ve uzun vadeli hedefler belirlenmesinde önemine vurguyla; politik, ekonomik, sosyo-kültürel, teknolojik, yasal ve çevresel analizler yapılmış; tespit edilen etkenler ve sorun alanlarının kurumsal faaliyetlere yönelik oluşturabileceği fırsatlar/tehditler öngörülmeye çalışılmıştır.
    Kapsamlı analizler neticesinde 4 amaç ve on iki hedef çevresinde şekillenen; üst politika belgeleri, ilgili mevzuat ve benimsenen temel ilkeler doğrultusunda zaman çizelgelerini ve kaynak tahsislerini içeren; kurumsal misyon ve vizyon oluşturulması, stratejik amaçlar ile ölçülebilir hedefler saptanması, göstergeler aracılığıyla performans ölçümünün sağlanması amaçlarıyla katılımcı yöntemlerle oluşturulmuş olan 2024-2028 Stratejik Planının hazırlanmasında emeği geçen Kurum çalışanlarımıza ve tüm paydaşlarımıza teşekkür eder, çalışmanın ülkemizde insan haklarının kurumsallaşma sürecine katkı sunmasını temenni ederim.

  • A1- İnsan haklarının korunması ve geliştirilmesi.

    A2- Ayrımcılıkla etkin mücadele edilmesi

    A3- İşkence ve kötü muamelenin önlenmesi.

    A4- Kurumsal kapasitenin geliştirilmesi ve performansın artırılması.

  • H1.1- İnsan hakları bilincini artırmak.

    H1.2- İnsan haklarına dair uygulamaları ve sorunları takip ederek görev alanına ilişkin raporlar hazırlama.

    H1.3- İnsan haklarının korunması ve geliştirilmesine yönelik ilgili paydaşlarla yürütülen faaliyetlerin etkinliğini arttırmak.

    H1.4- İnsan ticaretiyle mücadele ulusal eylem planının uygulanması dahil kamu kurum ve kuruluşları ile diğer paydaşların insan ticaretiyle mücadele faaliyetlerinin uygulanmasının izlenmesi ve değerlendirmesini yapmak.

    H1.5- Kurumun görev alanına ilişkin konularda uluslararası iş birliğini güçlendirmek.

    H2.1- Ayrımcılık yasağı ihlallerinin önlenmesi kapsamında kurumun etkinliğini artırmak.

    H2.2- Ayrımcılıkla etkin mücadele için farkındalığı artırmak.

    H3.1- Özgürlüğünden mahrum bırakılan veya koruma altına alınan kişilerin bulundukları yerlere yönelik ziyaret sistemini güçlendirmek.

    H3.2- Ulusal önleme mekanizmasının bilinirliğini artırmak.

    H4.1- Mevzuat altyapısını güçlendirmek.

    H4.2- İnsan kaynakları kapasitesini geliştirmek.

    H4.3- Kurum faaliyetlerinde bilişim sistemlerinin kullanımını artırmak.

    H4.4- Kurum faaliyetleriyle ilgili kamuoyunu bilgilendirmek.

    H4.5- Ziyaretler ile başvurulara ilişkin karar ve rapor yazım süreçlerinde performans ve verimliliği artırmak

    H4.6- Başvuru sistemini geliştirmek.

  • Performans programı bir kamu idaresinin stratejik planında yer alan orta vadeli amaç ve hedeflerini yıllık dönemlere dönüştürür. Her yıl için hazırlanan program idarenin ilgili yıla ilişkin öncelikli stratejik amaç ve hedeflerini, performans hedeflerini, bu hedeflere ulaşmak için yürütecekleri faaliyetler ile bunların kaynak ihtiyacını ve performans göstergelerini içerir.

  • Kamu idareleri hesap verme sorumluluğu çerçevesinde, her yıl faaliyet raporu hazırlar. Faaliyet raporlarında idarenin teşkilat yapısı, kaynakları ile temel ilke ve politikalarına, stratejik plan ve performans programı uyarınca yürütülen faaliyet ve projelerine yer verilir. Performans programında yer alan performans ve bütçe hedef ve gerçekleşme durumu ile meydana gelen sapmaların nedenlerine, diğer performans bilgilerine ve bunlara ilişkin değerlendirmeler raporun esasını oluşturur. Aynı zamanda faaliyet raporunda orta ve uzun vadeli hedeflere ulaşılabilmesi sürecinde teşkilat yapısı, teknolojik kapasite gibi unsurlar açısından içsel bir durum değerlendirmesi yapılır. İdarenin üstün ve zayıf yanlarına ve idarenin faaliyet ve hedefleriyle ilgili gelecek yıllardaki öngörülerine yer verilir.

    faaliyet raporlarını aşağıda bulabilirsiniz:

      Henüz eklenmemiş

Performans Programları
Faaliyet Raporları
    Henüz eklenmemiş

Hızlı Erişim

Yürürlükteki Stratejik Planlar

[Merkezi İdareler]

[Devlet Üniversiteleri]

[Belediyeler]

[İl Özel İdareleri]

[KİT'ler]

Hazırlanan Stratejik Planlar

[Merkezi İdareler]

[Devlet Üniversiteleri]