2024-2028 dönemi Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Stratejik planı
- Stratejik Plan Sunuş
- Stratejik Amaçlar
- Stratejik Hedefler
- Performans Programları
- Faaliyet Raporları
-
Küresel düzeyde yaşanan güçlükler ile mücadele etmenin yolu bilim ve teknoloji temelli sürdürülebilir kalkınmayı hedef almaktan geçmektedir. İklim değişikliği başta olmak üzere günümüzde ortaya çıkan küresel riskler; çevresel, toplumsal, teknolojik, jeopolitik ve ekonomik olarak birbiri ile bağlantılı bir yapıdadır. Bu durum etki odağında bilim ve acil çözüm kavramlarını bir araya getirerek geleneksel çözüm üretme anlayışının yerine yenilikçi bir anlayış ile toplumu da çözümün bir parçası haline getirip disiplinler arası çalışmaları güçlendirmenin gerekliliğini ortaya koymaktadır.
Bu doğrultuda 2024-2028 dönemi Stratejik Planımız ile gelecekte beklenen risklere karşı önemli imkanları dikkate alarak daha sürdürülebilir, bilim ve teknolojiyle ortak çözümler üretecek, tam bağımsız Türkiye’nin inşasında Ar-Ge ve yenilik temelli faydalı ve önemli çıktıları sunmayı esas alan bir yaklaşım ortaya koyuyoruz. Ar-Ge ve yenilik ekosistemimizin birlikte geliştirme ve birlikte başarma yaklaşımını ileriye taşımak için adımlar atıyoruz.
Özellikle 12. Kalkınma Planının beş ana ekseninden biri olan yeşil ve dijital dönüşüm teknolojilerini ana öncelikli alanlarımız arasına aldık. Bu alanlarda ülkemizi net-sıfır salım hedefine ve 2053 vizyonuna ulaştırmayı hedefliyoruz. Başta yeşil ve dijital dönüşüm olmak üzere ülkemizin öncelikli alanlarında nitelikli Ar-Ge insan kaynağının zenginleştirilmesi, yeni iş modellerinin geliştirilmesi, Ar-Ge ve yeniliğin finansmanına yönelik etkin mekanizmaların ve alternatif finansman kaynaklarının oluşturulması doğrultusunda Ar-Ge ve yenilik ekosistemimize yön veriyoruz.
Çevreye duyarlı, afetlere dayanıklı, ileri teknolojiye dayalı yüksek katma değer üreten bir Türkiye için belirlenen kritik teknolojileri hem geliştiriyor hem de geliştirilmesini destekliyoruz. Geliştirilen bu teknolojileri ticarileştirebilmeyi, ihraç edilebilir ürünlere dönüştürmeyi de gelecek vizyonumuzda temel önceliğimiz arasına aldık.
Ülkelerin de ortak gündemini oluşturan iklim değişikliği ve sürdürülebilirlik gereksinimleri karşısında küresel işbirliğine daha fazla ihtiyaç duyulduğu bu dönemde bilim diplomasisi faaliyetlerimizi titizlikle sürdürmeye devam edeceğiz. Yakın coğrafyada liderlik edeceğimiz yeni mekanizmalar geliştirerek yeni işbirliği ve ağ yapıları oluşturacak, dünyanın her noktasından bilim, teknoloji, bilgi üreten kurum ve kuruluşlarla bir araya gelerek araştırmacılar için işbirliklerini güçlendireceğiz.
2024-2028 dönemi Stratejik Planımız; ülkemizin potansiyelini harekete geçiren, sürdürülebilir ve kapsayıcı büyüme hedefinin gerçekleştirilmesini sağlayan bütüncül bir yol haritası olan 12. Kalkınma Planının ışığında hazırlanmıştır. Gelecek 5 yılın vizyonunu belirlediğimiz bu planda güçlenen ve büyüyen Ar-Ge ve yenilik ekosistemimiz ile ülkemizin Milli Teknoloji Hamlesini birlikte gerçekleştireceğiz. Stratejik Planımızın hazırlanmasında yer alan tüm paydaşlarımıza ve emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Ülkemizin aydınlık geleceğindeki sorumluluğumuzun bilincinde “birlikte başarma ve birlikte geliştirme” yaklaşımımız ile etki oluşturacağımıza inanıyorum.
Prof. Dr. Orhan AYDIN
Başkan
-
AMAÇ 1. Ülkemizin bilim, teknoloji ve yenilik alanlarında ekosisteme yön verecek politika, strateji, iş modelleri ve iş birlikleri geliştirmek.
AMAÇ 2. AR-GE ve yenilik çalışmaları ile ülkemizin rekabet gücünü ve teknolojik bağımsızlığını arttırmak.
AMAÇ 3. AR-GE ve yenilik ekosistemini güçlendirmek.
AMAÇ 4. Sürdürülebilir yönetişim modeli ve operasyonel verimlilik ile kurumsal kapasiteyi güçlendirmek.
-
HEDEF 1.1. TÜBİTAK faaliyet ve çalışmalarına girdi sunmak üzere BTY alanında ekosistem aktörlerinin performansları değerlendirilecek ve öncelikli konular oluşturulacaktır.
HEDEF 1.2. Ekosistem paydaşlarını öncelikli alanlar doğrultusunda harekete geçirecek, alternatif örgütlenme ve finansman çözümleri içeren yeni iş modelleri geliştirilecektir.
HEDEF 1.3. Stratejik öncelikli AR-GE ve yenilik alanları odaklı uluslararası iş birlikleri geliştirilecektir.
HEDEF 2.1. AR-GE yapılarak özgün teknolojiler geliştirilecek ve çözümler üretilecektir.
HEDEF 2.2. Ürün ve teknolojilerin yerlileştirilmesi ve millileştirilmesi sağlanacaktır.
HEDEF 2.3. Ülkemizin ihtiyaç duyduğu test, analiz ve sertifikasyon ihtiyaçlarını karşılamak için özgün çözümler geliştirilecektir.
HEDEF 2.4. Geliştirilen teknolojiler ticarileştirilebilir ve ihraç edilebilir ürünlere dönüştürülecektir.
HEDEF 2.5. AR-GE ve proje yönetiminde etkinlik artırılacaktır.
HEDEF 3.1. Kamu, üniversite, özel sektör ve sivil toplum kurumları ile AR-GE ve yenilik platformları kurulacaktır.
HEDEF 3.2. AR-GE ve yenilik ekosisteminin etkinliğini artıracak destek programları yürütülecektir.
HEDEF 3.3. AR-GE ve yenilik ekosistemi için nitelikli insan kaynağının gelişmesini sağlayacak programlar yürütülecektir.
HEDEF 3.4. Toplum genelinde bilim, teknoloji ve yenilik kültürünün geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması sağlanacaktır.
HEDEF 3.5. Ülkemizdeki teknoloji tabanlı girişimcilik ekosistemi desteklenecektir.
HEDEF 3.6. 6550 sayılı Kanun kapsamındaki araştırma altyapılarının kapasite artırım süreçleri desteklenecek ve izlenecektir.
HEDEF 4.1. Süreç bazlı iyileştirmeler doğrultusunda yalınlaştırma, ortaklaştırma ve dijitalleşme ile operasyonel verimlilik artırılacaktır.
HEDEF 4.2. İnsan kaynakları yönetim sistemi, yetkinlik ve performans odaklı geliştirilecektir.
HEDEF 4.3. Fiziksel çalışma ortamı ve hizmet sunum şartları iyileştirilecektir.
HEDEF 4.4. Kurumsal iletişim stratejilerinin belirlenmesi ve uygulanmasında bütünleşik bir sisteme geçilecektir.
-
Performans programı bir kamu idaresinin stratejik planında yer alan orta vadeli amaç ve hedeflerini yıllık dönemlere dönüştürür. Her yıl için hazırlanan program idarenin ilgili yıla ilişkin öncelikli stratejik amaç ve hedeflerini, performans hedeflerini, bu hedeflere ulaşmak için yürütecekleri faaliyetler ile bunların kaynak ihtiyacını ve performans göstergelerini içerir.
- 2024 Performans Programı (indir)
-
Kamu idareleri hesap verme sorumluluğu çerçevesinde, her yıl faaliyet raporu hazırlar. Faaliyet raporlarında idarenin teşkilat yapısı, kaynakları ile temel ilke ve politikalarına, stratejik plan ve performans programı uyarınca yürütülen faaliyet ve projelerine yer verilir. Performans programında yer alan performans ve bütçe hedef ve gerçekleşme durumu ile meydana gelen sapmaların nedenlerine, diğer performans bilgilerine ve bunlara ilişkin değerlendirmeler raporun esasını oluşturur. Aynı zamanda faaliyet raporunda orta ve uzun vadeli hedeflere ulaşılabilmesi sürecinde teşkilat yapısı, teknolojik kapasite gibi unsurlar açısından içsel bir durum değerlendirmesi yapılır. İdarenin üstün ve zayıf yanlarına ve idarenin faaliyet ve hedefleriyle ilgili gelecek yıllardaki öngörülerine yer verilir.
faaliyet raporlarını aşağıda bulabilirsiniz:
- Henüz eklenmemiş
Performans Programları
- 2024 Performans Programı (indir)
Faaliyet Raporları
- Henüz eklenmemiş
Hızlı Erişim
Yürürlükteki Stratejik Planlar
Hazırlanan Stratejik Planlar