2024-2028 dönemi Türkiye Şeker Fabrikaları (TÜRKŞEKER) Stratejik planı
- Stratejik Plan Sunuş
- Stratejik Amaçlar
- Stratejik Hedefler
- Performans Programları
- Faaliyet Raporları
-
Türkşeker, 100 yıla yakın deneyimine dayanan güven ve edindiği saygınlık ile sektöre değer katarken çağdaş politikaların belirlenmesi ve bu bağlamdaki hedefleri doğrultusunda gelişmiş teknolojik uygulamaların yaygınlaştırılması için çalışmaktadır. Bu kapsamda, geçmişte olduğu gibi gelecekte de öncü rolünü sürdürebilmek için cesur adımlar atan ve sürdürülebilirlik temelli gelecek vizyonunu temsil eden Türkşeker, sektörde lider konumunu güçlendirmek amacıyla belirlediği hedefler doğrultusunda çalışmalarına kararlı bir şekilde devam etmektedir.
Dünyada dönem dönem yoğunlaşan arz sorunları, ülkeleri “gıda güvencesi” ve “kendine yeterlilik” konusunda yeni stratejiler geliştirmeye yöneltmiştir. Küresel ekonomide geleceğe dönük risklerin ve belirsizliklerin sürdüğü, ülkeler arasındaki güç dengelerinin şekillendiği bir dönemde, toplumumuzun ihtiyaç duyduğu şekeri üretmiş olmak, Ülkemiz için de stratejik önem taşımaktadır.
Sözleşmeli ve planlı tarım uygulamalarını hayata geçirerek 97 yıldır çiftçilerimize ve üreticilerimize destek olan, tarladan rafa tüm süreçleri denetleyerek kaliteden ödün vermeden güvenli gıdayı tüketicisiyle uygun fiyatlarla buluşturan Türkşeker, üretilen kristal şekerin yanında, yan ürün olarak elde edilen melas ve yaş pancar posası ile melasın işlenmesiyle elde edilen biyoetanol ve etil alkol gibi çok kıymetli ürünleri de üreterek Ülke ekonomisine katkı sağlamaktadır.
Türkşeker yeni dönem vizyonuyla, yenilik ve girişimciliğe daha çok önem verecek, Ülkemizde yapılacak yenilikçi şeker tarımı faaliyetlerine daha çok odaklanacak ve ulusal hedeflere katkı sağlanmasına yönelik sonuç odaklı tarımsal faaliyetlerin içinde daha çok yer alacaktır. Tüm merkez ve taşra teşkilatı birimleriyle, yeknesak ve tek vücut olmuş bütünsel yapısıyla, geleceğe dönük şeker teknolojilerinin Ülke sathına yaygınlaştırılıp uygulanması hususunda geçmişte olduğu gibi bundan sonra da Ülkemizin lokomotif kuruluşu olmaya devam edecektir.
Bu plan ile Türkşeker, şeker sektörü piyasasında kuruluşundan bu yana başardığı önemli işlere ilave olarak, bundan sonra da aynı doğrultuda çok daha dinamik ve verimli çalışmalar gerçekleştirecektir. Üzerinde titizlikle çalıştığımız bu planın, toplumumuzun azami düzeyde istifade edebileceği, gıda ve şeker sektörüne ışık tutacak, önemli bir kilometre taşı olacağına inancım sonsuzdur.
2024-2028 dönemine ait stratejik planın hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ederken, bu planı uygulayacak olan tüm değerli Teşekkül çalışanlarımıza da şimdiden başarılar diliyorum.
Dr. Muhiddin ŞAHİN
Türkşeker Genel Müdürü ve
Yönetim Kurulu Başkanı
-
A1. Şeker piyasasındaki etkin rolümüz sürdürülecektir.
A2. Şeker pancarı üretiminin sürdürülebilirliği sağlanacaktır.
A3. Şeker üretiminde sürdürülebilirlik sağlanacaktır.
A4. Kurumsal Kapasite Geliştirilecek ve Mali Yapı Güçlendirilecektir.
A5. Şeker maliyetleri düşürülecektir.
-
H1.1. Hem bölge hem de sektör bazlı şeker talepleri arz payımız kapsamında karşılanacaktır.
H1.2. Müşterileri/talebin yoğun olduğu bölgelerde ambar kapasitesi artırılacaktır.
H1.3. Perakende sektöründe satış yapılacaktır.
H1.4. Müşterilere yerinde teslimat yapılacaktır.
H1.5. Türkşeker marka imajını artıracak faaliyetler yapılacaktır.
H2.1 Pancar üretiminin taahhüdü karşılama oranı artırılacaktır.
H2.2. Şeker üretim kotasını karşılayacak miktarda pancar üretimi sürdürülecektir.
H2.3. Etkin münavebe takibi yapılacaktır.
H2.4. Coğrafi ve iklim özelliklerine göre bölgesel üretim teşvik edilecektir.
H2.5. Teşekkülce geliştirilen yerli pancar tohumu çeşitlerinin kullanımı artırılacaktır.
H3.1. Fabrikaların ihtiyaçları doğrultusunda belirlenen makine ve teknoloji yenilenecektir.
H3.2. Enerji verimliliği artırılacaktır.
H3.3. Üretimde çevreye duyarlılık artırılacaktır.
H3.4. Yenilenebilir enerji kaynakları devreye alınarak şebekeden çekilen net elektrik miktarı azaltılacaktır.
H3.5. İş kazaları en aza indirilecektir.
H4.1. Teşekkülün bilgi işlem altyapısı iyileştirilecektir.
H4.2. İnsan kaynaklarının niteliği arttırılacaktır.
H4.3. Finansal yapı oranlarında iyileşme ve mali tablolarda standart sağlanacaktır.
H4.4. Destek hizmetleri kapasitesi artırılacaktır.
H5.1. Bedeli ödenen/işlenen pancar farkı düşürülecektir.
H5.2. Fabrika merkez kantarında tesellüm oranı artırılacaktır.
H5.3. Polar şeker – randıman farkı düşürülecektir.
-
Performans programı bir kamu idaresinin stratejik planında yer alan orta vadeli amaç ve hedeflerini yıllık dönemlere dönüştürür. Her yıl için hazırlanan program idarenin ilgili yıla ilişkin öncelikli stratejik amaç ve hedeflerini, performans hedeflerini, bu hedeflere ulaşmak için yürütecekleri faaliyetler ile bunların kaynak ihtiyacını ve performans göstergelerini içerir.
- 2024 Performans Programı (indir)
-
Kamu idareleri hesap verme sorumluluğu çerçevesinde, her yıl faaliyet raporu hazırlar. Faaliyet raporlarında idarenin teşkilat yapısı, kaynakları ile temel ilke ve politikalarına, stratejik plan ve performans programı uyarınca yürütülen faaliyet ve projelerine yer verilir. Performans programında yer alan performans ve bütçe hedef ve gerçekleşme durumu ile meydana gelen sapmaların nedenlerine, diğer performans bilgilerine ve bunlara ilişkin değerlendirmeler raporun esasını oluşturur. Aynı zamanda faaliyet raporunda orta ve uzun vadeli hedeflere ulaşılabilmesi sürecinde teşkilat yapısı, teknolojik kapasite gibi unsurlar açısından içsel bir durum değerlendirmesi yapılır. İdarenin üstün ve zayıf yanlarına ve idarenin faaliyet ve hedefleriyle ilgili gelecek yıllardaki öngörülerine yer verilir.
faaliyet raporlarını aşağıda bulabilirsiniz:
- Henüz eklenmemiş
Performans Programları
- 2024 Performans Programı (indir)
Faaliyet Raporları
- Henüz eklenmemiş
Hızlı Erişim
Yürürlükteki Stratejik Planlar
Hazırlanan Stratejik Planlar