2009-2013 dönemi Bursa Uludağ Üniversitesi Stratejik planı

  • Stratejik Plan Sunuş
  • Stratejik Amaçlar
  • Stratejik Hedefler
  • Performans Programları
  • Faaliyet Raporları
  • Çağdaş Türkiye’nin geleceği, büyük oranda çağdaş eğitim–öğretim kurumlarında üretilen bilimsel bilgiye bağlıdır. Bu amaçla Uludağ Üniversitesi, bünyesinde barındırdığı akademik kadrosu ile çağdaş Türkiye vizyonuna uygun bir eğitim–öğretim vermektedir. Eğitim–öğretim, araştırma ve uygulama faaliyetlerinin kalitesini uluslararası düzeye yükseltmek Üniversitemizin en temel amacıdır. Bu amacı gerçekleştirmenin birincil koşulu ulaşılabilir hedefler koymaktır. Hedeflere ulaşmadaki en önemli adım ise doğru planlama yapmak ve bunların gerçekleşmesi için gerekli koşulları yaratmaktır.

    2003 yılında kabul edilen 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile kamu kurumlarda performans esaslı bütçeleme sisteminin uygulanmasına geçilmiştir. Performans esaslı bütçe sisteminin temel unsurları; stratejik plan, performans programı ve faaliyet raporudur. Temel amacı mali saydamlık ve hesap verilebilirliği sağlamak olan bu bütçeleme sistemi, kamu kaynaklarının etkin, ekonomik ve verimli kullanılmasını sağlamak üzere geliştirilmiştir. Planlama sürecinde hazırlanan stratejik planlar ile bütçeleme sürecinde hazırlanan performans programları ve faaliyet raporları bu amacı gerçekleştirmek için kullanılan temel araçlardır.

    5018 Sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nun 9. maddesi ile 26.05.2006 tarihinde çıkarılan "Kamu İdarelerinde Stratejik Planlamaya İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik" çerçevesinde yayınlanan Kamu İdareleri İçin Stratejik Planlama Kılavuzu 2006-2.Sürüm’e uygun olarak hazırlanan Uludağ Üniversitesinin 2009-2013 yılları Stratejik Planı, daha önce yürütülen planlama çalışmalarından da yararlanılarak yeniden belirlenen stratejik amaç ve hedefler doğrultusunda tamamlanmıştır.

    Bu plan, Stratejik Planlama Ekibi koordinatörlüğünde Rektörlük idari teşkilatı, Enstitüler, Fakülteler, Yüksekokullar, Devlet Konservatuarı ve diğer birimler bazında hazırlanan stratejik planların değerlendirilmesi sonucunda oluşturulmuştur. Dolayısıyla Üniversite Stratejik Planına tüm birimlerin ortak görüşleri yansıtılmıştır.

    Planın Durum Analizi başlıklı ilk bölümünde Üniversitenin tarihsel gelişimi, yasal yükümlülükleri, faaliyet alanları, paydaş analizi, kurum içi analiz ve çevre analizinin oluşturduğu GZFT (SWOT) analizine yer verilmiştir.  İkinci bölümde ise Üniversitenin misyon, vizyon, temel değerler, stratejik amaç ve hedefler, performans göstergeleri ve maliyetlendirme çalışmaları yapılarak plan tamamlanmıştır. Planın amaç ve hedeflerinin belirlenmesinde orta vadeli mali plan verileri ve Üniversitemize ayrılan bütçe ödenekleri önemli rol oynamıştır. Planda beş stratejik amaç belirlenmiş ve bu doğrultuda yirmi üç stratejik hedef tespiti yapılmıştır.

    Üniversitemizi daha ileriye götürmemizi sağlayacak olan bu plan; aynı zamanda, kurumumuzu güvenilir, şeffaf, hesap verme sorumluluğu olan, daha etkin ve daha kaliteli hizmet sunan bir yapıya kavuşturacaktır.

    Katılımcı bir anlayışla gerçekleştirilen Stratejik Planın hazırlanmasında özverili çalışmalarda bulunan tüm Stratejik Planlama Ekibi üyelerimize, desteği ve katkısı olan tüm akademik ve idari personele teşekkür ederim. Hazırlanan bu planın yol göstericiliği ile, önümüzdeki beş yıllık dönemde eğitim–öğretim ve araştırma faaliyetlerinin daha etkin bir şekilde yürütülmesini dilerim.

    Prof. Dr. Mete CENGİZ

    Rektör

  • A1- Eğitim ve öğretim hizmetlerini geliştirmek

    A2- Bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin seviyesini yükseltmek

    A3- Topluma sunulan hizmetleri sürekli iyileştirmek

    A4- Toplam kalite anlayışı ile kurum kültürünü geliştermek

    A5- Toplumsal sorumluluk çerçevesinde paydaşlarla ilişkileri güçlendirmek

  • H1.1- Tüm Eğitim öğretim sistemini %20 geliştirmek

    H1.2- Eğitim-öğretim hizmetlerinin kalitesini %20 artırmak

    H1.3- Eğitim-öğretimin fiziksel altyapısını %10 geliştirmek

    H1.4- Eğitim-öğretimin teknolojik altyapısını %10 geliştirmek

    H2.1- Öğretim elemanı başına düşen yayın sayısını %28 artırmak

    H2.2- Bilimsel araştırma projesi sayısını %50 artırmak

    H2.3- Düzenlenen bilimsel etkinlik sayısını %25 artırmak

    H2.4- Bilimsel etkinliklerde sunulan tebliğ sayısını %30 artırmak

    H2.5- Üniversite tarafından yayınlanan süreli yayınların sayısını %20 artırmak

    H2.6- Araştırmalarda kullanılabilir bilgi kaynaklarının sayısını %25 artırmak

    H2.7- Araştırma ve uygulama merkezlerinde yürütülen faaliyetleri %10 artırmak

    H3.1- Sağlık uygulama ve araştırma merkezinde (SUAM) sunulan hizmetleri %45 artırmak

    H3.2- Sağlık uygulama ve araştırma merkezinde (SUAM) sunulan hizmetleri %10 iyileştirmek

    H3.3- Sağlık hizmetlerinin fiziki altyapısını %10 geliştirmek

    H3.4- Sağlık hizmetlerinin teknolojik altyapısını %20 geliştirmek

    H3.5- Hayvan hastanesinde sunulan hizmetleri %10 artırmak ve iyileştirmek

    H4.1- Yönetim ve idari yapının işleyişini %30 iyileştirmek

    H4.2- Çalışanların kurum kültürünü %20 geliştirmek

    H4.3- Öğrencilerin kuruma bağlılığını %20 artırmak

    H5.1- Mezunlarla ilişkilerin güçlendirilmesine yönelik faaliyetleri %35 artırmak

    H5.2- Üniversite – sanayi işbirliğinin güçlendirilmesine yönelik faaliyetleri %200 artırmak

    H5.3- Diğer paydaşlarla ilişkilerin geliştirilmesine yönelik faaliyetleri %60 artırmak

    H5.4- Üniversitenin tanıtımına yönelik faaliyetleri %25 artırmak

  • Performans programı bir kamu idaresinin stratejik planında yer alan orta vadeli amaç ve hedeflerini yıllık dönemlere dönüştürür. Her yıl için hazırlanan program idarenin ilgili yıla ilişkin öncelikli stratejik amaç ve hedeflerini, performans hedeflerini, bu hedeflere ulaşmak için yürütecekleri faaliyetler ile bunların kaynak ihtiyacını ve performans göstergelerini içerir.

  • Kamu idareleri hesap verme sorumluluğu çerçevesinde, her yıl faaliyet raporu hazırlar. Faaliyet raporlarında idarenin teşkilat yapısı, kaynakları ile temel ilke ve politikalarına, stratejik plan ve performans programı uyarınca yürütülen faaliyet ve projelerine yer verilir. Performans programında yer alan performans ve bütçe hedef ve gerçekleşme durumu ile meydana gelen sapmaların nedenlerine, diğer performans bilgilerine ve bunlara ilişkin değerlendirmeler raporun esasını oluşturur. Aynı zamanda faaliyet raporunda orta ve uzun vadeli hedeflere ulaşılabilmesi sürecinde teşkilat yapısı, teknolojik kapasite gibi unsurlar açısından içsel bir durum değerlendirmesi yapılır. İdarenin üstün ve zayıf yanlarına ve idarenin faaliyet ve hedefleriyle ilgili gelecek yıllardaki öngörülerine yer verilir.

    faaliyet raporlarını aşağıda bulabilirsiniz:

Performans Programları
Faaliyet Raporları

Hızlı Erişim

Yürürlükteki Stratejik Planlar

[Merkezi İdareler]

[Devlet Üniversiteleri]

[Belediyeler]

[İl Özel İdareleri]

[KİT'ler]

Hazırlanan Stratejik Planlar

[Merkezi İdareler]

[Devlet Üniversiteleri]