2010-2014 dönemi Vakıflar Genel Müdürlüğü Stratejik planı

  • Stratejik Plan Sunuş
  • Stratejik Amaçlar
  • Stratejik Hedefler
  • Performans Programları
  • Faaliyet Raporları
  • Dünyadaki gelişmelere baktığımızda, toplumların hızlı bilgi kullanımı ve tüketimi sonucunda kamu yönetiminde yeniden yapılanma ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Ülkemizde köklü bir yapıya sahip olan kamu yönetiminin, çağımız yönetim anlayışına yön verebilmesi amacıyla yeni yasal düzenlemeler yapılmıştır.

    Kamu hizmetlerinde verimlilik ve etkinlik esası gözetilerek oluşturulan ve kamu yönetimine "Stratejik Planlama ve Yönetimi" mantığını getiren "5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu"nu yasal düzenlemeler açısından milat olarak değerlendirmek gerekir. Sözkonusu Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile amaçlanan kurum faaliyetlerinin sürdürülebilir bir plan dahilinde yürütülmesini sağlamaktır.

    Kurumlar, stratejik planlarında, kamu hizmetlerini istenilen düzeyde ve kalitede sunabilmek için bütçelerini, kaynak tahsislerini yıllık amaç ve hedeflerine göre oluşturmak zorundadırlar.

    Dolayısıyla 5018 sayılı Kanunun temel felsefesi, kamu idarelerinin kaynak kullanımında etkinliği ve yerindeliği sağlamaktır.

    Son yıllarda yapılan çalışmalarla önemli mesafeler alarak kamu hizmetlerinde nicelik ve nitelik açısından örnek çalışmalar yapan Vakıflar Genel Müdürlüğü, vakıf gelirlerinin arttırılması, vakıf mirasımızı oluşturan eserlerin restorasyonlarının yapılmasının yanında, verilen hizmetlerdeki kalitenin artırılması yönündeki çalışmaları stratejik planlamanın ürünüdür.

    Vakıflar Genel Müdürlüğünün,vakıf mirasımızın korunması ve yaşatılması, vakıf anlayışının geliştirilmesi ve yarınımızın teminatı olan gençlere bu anlayışın kazandırılması için büyük bir gayret içerisinde hazırladığı 2010-2014 dönemini kapsayan Stratejik Planının hayırlara vesile olmasını diliyorum.

    Bülent ARINÇ

     Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı

  • A1-      Kurum gelirlerini arttırmak

    A2-      Kurumsal gelişimde sürekliliği sağlamak      

    A3-      Sosyal yardımları kalitesini artırarak yaygınlaştırmak          

    A4-       Vakıf kültür varlıklarını koruyarak geleceğe taşımak          

    A5-       Toplumda vakıf bilincini artırarak vakıf ruhunu yaymak     

    A6-       Ulusal ve uluslararası kuruluşlarla işbirliğini geliştirmek

  • H1.1-    2014 yılı sonuna kadar kurum gelirlerini iki katına çıkarmak          

    H2.1-    Kurumsal kaynakları ve iş süreçlerini geliştirerek kurumsal kapasiteyi artırmak     

    H3.1-    Sosyal yardım taleplerinin %75'ini kabul edilebilir nitelikte hizmetle karşılamak   

    H4.1-    Envantere alınmış eserlerden restorasyon ihtiyacı olanların tamamının restorasyonunu aslına uygun olarak 2014 yılı sonuna kadar tamamlamak

    H4.2-    Müze ve vakıf eserlerini ziyaret eden kişi sayısını 750.000'e çıkarmak/sergilenen kültür varlığı sayısını 48.000'e çıkarmak     

    H5.1-    Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen etkinlik sayısını artırıp yaygınlaştırarak erişilen toplam kişi sayısını 1.000.000'a çıkarmak

    H5.2-    Vakıf sektörünün sektörel büyüklüğünü artırmak           

    H6.1-    Ulusal ve uluslar arası işbirliği yapılan kuruluş ve ortak çalışma sayısını 15'e çıkarmak

     

  • Performans programı bir kamu idaresinin stratejik planında yer alan orta vadeli amaç ve hedeflerini yıllık dönemlere dönüştürür. Her yıl için hazırlanan program idarenin ilgili yıla ilişkin öncelikli stratejik amaç ve hedeflerini, performans hedeflerini, bu hedeflere ulaşmak için yürütecekleri faaliyetler ile bunların kaynak ihtiyacını ve performans göstergelerini içerir.

  • Kamu idareleri hesap verme sorumluluğu çerçevesinde, her yıl faaliyet raporu hazırlar. Faaliyet raporlarında idarenin teşkilat yapısı, kaynakları ile temel ilke ve politikalarına, stratejik plan ve performans programı uyarınca yürütülen faaliyet ve projelerine yer verilir. Performans programında yer alan performans ve bütçe hedef ve gerçekleşme durumu ile meydana gelen sapmaların nedenlerine, diğer performans bilgilerine ve bunlara ilişkin değerlendirmeler raporun esasını oluşturur. Aynı zamanda faaliyet raporunda orta ve uzun vadeli hedeflere ulaşılabilmesi sürecinde teşkilat yapısı, teknolojik kapasite gibi unsurlar açısından içsel bir durum değerlendirmesi yapılır. İdarenin üstün ve zayıf yanlarına ve idarenin faaliyet ve hedefleriyle ilgili gelecek yıllardaki öngörülerine yer verilir.

    faaliyet raporlarını aşağıda bulabilirsiniz:

Performans Programları
Faaliyet Raporları

Hızlı Erişim

Yürürlükteki Stratejik Planlar

[Merkezi İdareler]

[Devlet Üniversiteleri]

[Belediyeler]

[İl Özel İdareleri]

[KİT'ler]

Hazırlanan Stratejik Planlar

[Merkezi İdareler]

[Devlet Üniversiteleri]