2013-2017 dönemi Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Stratejik planı
- Stratejik Plan Sunuş
- Stratejik Amaçlar
- Stratejik Hedefler
- Performans Programları
- Faaliyet Raporları
-
Bilgi çağında, bir ülke, ürettiği bilgi, geliştirdiği teknoloji ve bulduğu yenilikler ölçüsünde dünyada söz sahibi olmaktadır. Bizler bunun bilincinde olarak her alanda dünyayla rekabet edebilen bir Türkiye için bilim, teknoloji ve yenilik alanına özel bir önem vermekteyiz. Ülkemiz, uygulanan doğru politika ve stratejilerle, son yıllarda bilim, teknoloji ve yenilik alanında ulusal ve uluslararası düzeyde tarihi başarılar elde etmekte ve büyük bir atılımı gerçekleştirmektedir. Bugün geldiğimiz noktaya bakıldığında; ülkemiz artık Ar-Ge ve yenilik faaliyetleriyle dikkati çeken ve takdir gören bir ülke konumundadır.
Türkiye 2000 yılında, 2012 sabit fiyatlarıyla 3,4 milyar TL olan Ar-Ge harcamasını 2011’de yaklaşık 11,2 milyar TL’ye çıkarmıştır. Ar-Ge harcamasının GSYİH’ye oranı yaklaşık iki katına çıkarak 2000 yılındaki %0,48 değerinden 2011 yılında %0,86 değerine ulaşmıştır.
Bu gelişmenin sağlanmasında TÜBİTAK’ın hibe destek programlarının katkısı büyüktür. TÜBİTAK, üniversiteler, özel sektör ve kamu kesimi tarafından yürütülen araştırma projelerine ve bilim insanlarına çeşitli programlar aracılığıyla mali destek sağlamaktadır. Aynı zamanda Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulunun sekretarya görevini yürütmekte olan TÜBİTAK, ülkemizin geleceği ve insanlarımızın yaşam kalitesi açısından çok önemli ve stratejik kararları uygulamakta, kurum ve kuruluşlarımızla işbirliği halinde ülkemiz için kritik öneme haiz birçok faaliyeti yerine getirmektedir.
TÜBİTAK, Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu (BTYK) toplantılarında ve Ulusal Bilim, Teknoloji ve Yenilik Stratejisi 2011-2016 kapsamında belirlenen amaç ve stratejiler doğrultusunda çalışmalarını yürütmektedir. Yürütülen faaliyetlerde belirlenen öncelikli alanlarda teknolojik yeterlik ve bilgi birikiminin artırılması, mevcut yeteneklerin farklı alanlarda değerlendirilmesi ve özgün teknolojilerin geliştirilmesi amaçlanmaktadır.
Hükümet olarak Türkiye'nin bilim ve teknoloji kapasitesini artırmak, Ar-Ge, markalaşma, inovasyon ve tasarım gibi konulara odaklanmaya ve daha yüksek katma değerli üretim yapan bir özel sektör oluşturmaya büyük önem vermekteyiz. Son yıllarda yaşadığımız gelişmeler siyasi iradenin bu işi nasıl sahiplendiğini ve bu işe nasıl gönül verdiğini açıkça ortaya koymaktadır.
Hedef odaklı yaklaşım ile öncelik verilen sektörlerde teknolojiyi satın alan konumundan teknoloji ihraç eder konumuna gelmeyi arzu etmekteyiz. Bu kapsamda TÜBİTAK, rekabet gücümüzü artırma konusunda katkı vaat eden ve değer üretme potansiyeli taşıyan Ar-Ge ve yenilik projelerinin teşvik edilmesine, araştırma sonuçlarının ticari ürün ve hizmete dönüşümüne öncelik verecek ve Ar-Ge konusunda bundan sonra da kararlılıkla yol almaya devam edecektir.
TÜBİTAK 2013-2017 Stratejik Planı’nda performans odaklılık, verimlilik ve etkinliğin ön planda olması, kaynakların en akılcı şekilde kullanılması sağlanmaya çalışılmıştır. Planın başarı ile uygulanmasını diler, hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür ederim.
Nihat ERGÜN
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı
-
A1- Ulusal Hedefler Doğrultusundaki Ar-Ge Faaliyetlerini Artırmak
A2- Özel Sektör Ar-Ge Faaliyetlerinin Artmasını Sağlamak
A3- Girişimcilik ve Yenilikçilik Faaliyetlerinin Gelişmesini Tetiklemek
A4- BTY İnsan Kaynağının ve Toplumda BTY Yetkinliğinin Geliştirilmesine Katkı Yapmak
-
H1.1- Öncelikli Alanlardaki Ar-Ge Proje Sayısını ve İnsan Gücünü Artırmak
H1.2- Ülkemizin Önemli İhtiyaçlarına Çözüm Üreten Projeler Geliştirmek
H1.3- Akademik Ar-Ge Destek Programlarını Etkinleştirmek
H1.4- Kamunun Öncelikli İhtiyaçlarına Çözüm Üreten Ar-Ge Projelerini Tetiklemek
H1.5- Avrupa Birliği Programlarına Katılımı Artırmak
H1.6- Uluslararası BTY İşbirliklerini Etkinleştirmek
H1.7- BTY e-Altyapılarının Gelişmesini Sağlamak
H1.8- Ulusal BTY Politikalarının Tasarımını, Yönetişimini ve Yayılımını Etkinleştirmek
H2.1- Özel sektör Ar-Ge Yetkinliğini ve İşbirliklerini Geliştirmek
H2.2- KOBİ’lerin Ar-Ge Kapasitesini Artırmak
H3.1- İleri Teknoloji Alanlarında Faaliyet Gösteren Girişimci Sayısını Artırmak
H3.2- Üniversitelerde Yenilikçiliğin ve Girişimciliğin Tetiklenmesini Sağlamak
-
Performans programı bir kamu idaresinin stratejik planında yer alan orta vadeli amaç ve hedeflerini yıllık dönemlere dönüştürür. Her yıl için hazırlanan program idarenin ilgili yıla ilişkin öncelikli stratejik amaç ve hedeflerini, performans hedeflerini, bu hedeflere ulaşmak için yürütecekleri faaliyetler ile bunların kaynak ihtiyacını ve performans göstergelerini içerir.
-
Kamu idareleri hesap verme sorumluluğu çerçevesinde, her yıl faaliyet raporu hazırlar. Faaliyet raporlarında idarenin teşkilat yapısı, kaynakları ile temel ilke ve politikalarına, stratejik plan ve performans programı uyarınca yürütülen faaliyet ve projelerine yer verilir. Performans programında yer alan performans ve bütçe hedef ve gerçekleşme durumu ile meydana gelen sapmaların nedenlerine, diğer performans bilgilerine ve bunlara ilişkin değerlendirmeler raporun esasını oluşturur. Aynı zamanda faaliyet raporunda orta ve uzun vadeli hedeflere ulaşılabilmesi sürecinde teşkilat yapısı, teknolojik kapasite gibi unsurlar açısından içsel bir durum değerlendirmesi yapılır. İdarenin üstün ve zayıf yanlarına ve idarenin faaliyet ve hedefleriyle ilgili gelecek yıllardaki öngörülerine yer verilir.
faaliyet raporlarını aşağıda bulabilirsiniz:
Performans Programları
- 2017 Performans Programı (indir)
- 2016 Performans Programı (indir)
- 2015 Performans Programı (indir)
- 2014 Performans Programı (indir)
- 2013 Performans Programı (indir)
Faaliyet Raporları
- 2017 Faaliyet Raporu (indir)
- 2016 Faaliyet Raporu (indir)
- 2015 Faaliyet Raporu (indir)
- 2014 Faaliyet Raporu (indir)
- 2013 Faaliyet Raporu (indir)
Hızlı Erişim
Yürürlükteki Stratejik Planlar
Hazırlanan Stratejik Planlar