2013-2017 dönemi Tarım ve Orman Bakanlığı Stratejik planı
- Stratejik Plan Sunuş
- Stratejik Amaçlar
- Stratejik Hedefler
- Performans Programları
- Faaliyet Raporları
-
Kurumsal performans ve ilişkiler manasında, Dünyada yaşanan gelişmeler bilgi çağına damgasını vururken, bu süreçte kurumlar stratejik yönetim ile arzu edilen geleceğe hangi yolla ve nasıl gidileceğini ortaya koymakta ve başarılarını ölçmektedir. Günümüzde vatandaşların kamudan beklentilerindeki değişim ve katılımcılığın öneminin artması, kamu yönetimi alanında yenilikler yapılmasını, daha şeffaf ve netice odaklı bir yönetim sürecini zaruri kılmıştır.
5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'nun yürürlüğe girmesiyle kamu kurumları, stratejik planlama ve performans esaslı bütçeleme süreçleri yardımıyla yeni kamu yönetimi anlayışını benimsemişlerdir. Bu anlayışın getirisi olan stratejik yönetim süreci kurumların anlayış, gaye, işleyiş, kullandıkları araç ve usullerde önemli değişimleri gerekli kılmaktadır.
Kalkınma plan ve programlarında yer alan politika ve hedefler doğrultusunda kamu kaynaklarının etkili, ekonomik ve verimli bir şekilde kullanılması, uygulamalarda netice odaklılığın gözetilmesi, izleme ve değerlendirme sistemleri sayesinde kamu mali yönetiminin iyileştirilmesi ile bütçelendirmede etkinliğinin arttırılması önem kazanmış, hızlı karar alabilen ve gelecek yönelimli yaklaşımlar ön plana çıkmıştır.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı, orman ve su kaynaklarının korunması ve geliştirilmesi, çölleşme ile mücadele, erozyon kontrolü, doğa koruma, milli park faaliyetleri ile meteorolojik olayların izlenmesi ve bunlarla alakalı tedbirlerin alınmasına yönelik ulusal ve uluslararası alanda politika ve stratejiler belirlemek üzere, 29.06.2011 tarihli ve 645 sayılı “Orman ve Su İşleri Bakanlığının Teşkilât ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname” ile kurulmuştur.
Yeni yapılanma sürecinin getirdiği dinamizm ve fırsatların ana hizmet birimlerimiz ve köklü geçmişe sahip bağlı kuruluşlarımız tarafından faydaya dönüştürülebilmesi için stratejik planlama yaklaşımı ile hizmetlerimizi önceliklendirmek asli gayemizdir. Bilindiği üzere, küresel ölçekte yaşanan çevre problemleri ve tabii kaynak tahribatının yansımaları kurumlara günden güne daha fazla mesuliyet yüklemektedir. Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak önümüzdeki dönemde üzerimize önemli vazifeler düşeceğinin şuuruyla sürdürülebilir kalkınma ilkesi, planlı ve akılcı yönetim anlayışıyla mesuliyetlerimizi en iyi şekilde yerine getirme gayesi içindeyiz.
Bu gayemize hizmet etmek için ciddi ve özverili çalışmalar neticesinde, 2013-2017 yıllarını planlayan Orman ve Su İşleri Bakanlığı Stratejik Planı hazırlanmıştır. Planın sahiplenilmesinde etkin rol oynayacağı mütalaa edilen katılımcı yaklaşım anlayışının ön planda tutulduğu stratejik planda, Bakanlığımızın gaye ve hedefleri tanımlanmış, bu hedeflere ulaşabilmek için ölçülebilir göstergeler belirlenmiştir.
Bu çerçevede temel maksadımız; Bakanlığımızın kuruluş kanunu çerçevesinde kendisine verilen görevleri yerine getirmek için etkili çözümler üreterek bugünkü ve gelecek nesillerin temel ihtiyaçlarının göz önüne alındığı, orman ve su kaynaklarının akılcı yönetildiği, tabiatın korunup geliştirildiği itibarlı ve güçlü bir kurum olma ufkuna ulaşma yolunda sürekli ilerleyen bir kurum olmaktır.
Bu ufuk çerçevesinde, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, öncelikli olarak ülkemiz 2023 yılı hedeflerine, dolayısıyla ülkemizin ufkuna ulaşılmasına odaklanmış bir kurum olarak hizmetlerine devam edecektir. Faaliyetler yürütülürken ülke tabii kaynaklarının etkin ve hesap verilebilir şekilde yönetilmesi temel değerlerimizden olacaktır.
Bu minvalde; gelecek beş yıllık döneme ışık tutacak olan 2013-2017 dönemi Stratejik Planın hazırlık sürecinde görev alan Bakanlığımız çalışanları başta olmak üzere plan çalışmalarına katkıda bulunan bütün paydaşlarımıza teşekkür eder, Stratejik Planın ülkemize ve Bakanlığımıza hayırlı olmasını ve başarıyla hayata geçirilmesini temenni ederim.
Prof. Dr. Veysel EROĞLU
Orman ve Su İşleri Bakanı
-
A1- Kurumsal kapasite ve hizmet kalitesini artırmak.
A2- Orman, Su, Biyolojik Çeşitlilik ile Meteoroloji konularında ulusal ve uluslararası politika geliştirmek ve etkin uygulanmasını sağlamak.
A3- Çölleşme ve erozyonla etkin mücadele etmek.
A4- Su kaynaklarının korunması, iyileştirilmesi ve sürdürülebilir yönetimini sağlamak.
A5- Biyolojik çeşitliliğinin etkin korunması ve sürdürülebilir yönetimini sağlamak.
-
H1.1- Kurumsal verimlilik ve hizmet kalitesini artırmak.
H1.2- Bakanlığın görev alanları ile ilgili kurum, kuruluş, STK ve üniversiteler ile işbirliğini geliştirmek, toplum bilincini artırmak.
H1.3- İnsan kaynaklarını etkin yönetmek.
H1.4-Bilgi sistemlerini geliştirmek ve bilgi güvenliğini sağlamak.
H2.1- İkili ve çok taraflı anlaşmalar ile uluslararası sözleşmelerde yer alan yükümlülükleri yerine getirmek.
H2.2- Uluslararası kurum, kuruluş ve ülkelerle işbirliğini geliştirmek.
H2.3- Bakanlığımız görev alanı ile ilgili konularda politika geliştirmek bağlı kuruluşlar eliyle yürütülen faaliyetleri, izlemek, yönlendirmek, koordine etmek.
H2.4- Sürdürülebilir havza yönetimini sağlamak.
H3.1- Çölleşme ve erozyona maruz kalan ve kalabilecek bölgeleri tespit etmek ve izlemek.
H3.2- Çölleşme ve erozyonla mücadele planlarını hazırlamak.
H4.1- Milli su politikasının geliştirilmesine katkıda bulunmak.
H4.2- Kıyı suları dahil yüzeysel sular ve yeraltı sularının kalite sınıfları ile miktarını belirlemek, izleme sistemini kurmak.
H4.3- Ulusal su bilgi sistemini oluşturmak.
H5.1- Tür ve ekosistemlerin korunması, geliştirilmesi ve iyileştirmesini sağlamak.
H5.2- Korunan ve hassas alanların sürdürülebilir yönetimini sağlamak.
H5.3- Sürdürülebilir yaban hayatı ve av yönetimini sağlamak.
-
Performans programı bir kamu idaresinin stratejik planında yer alan orta vadeli amaç ve hedeflerini yıllık dönemlere dönüştürür. Her yıl için hazırlanan program idarenin ilgili yıla ilişkin öncelikli stratejik amaç ve hedeflerini, performans hedeflerini, bu hedeflere ulaşmak için yürütecekleri faaliyetler ile bunların kaynak ihtiyacını ve performans göstergelerini içerir.
-
Kamu idareleri hesap verme sorumluluğu çerçevesinde, her yıl faaliyet raporu hazırlar. Faaliyet raporlarında idarenin teşkilat yapısı, kaynakları ile temel ilke ve politikalarına, stratejik plan ve performans programı uyarınca yürütülen faaliyet ve projelerine yer verilir. Performans programında yer alan performans ve bütçe hedef ve gerçekleşme durumu ile meydana gelen sapmaların nedenlerine, diğer performans bilgilerine ve bunlara ilişkin değerlendirmeler raporun esasını oluşturur. Aynı zamanda faaliyet raporunda orta ve uzun vadeli hedeflere ulaşılabilmesi sürecinde teşkilat yapısı, teknolojik kapasite gibi unsurlar açısından içsel bir durum değerlendirmesi yapılır. İdarenin üstün ve zayıf yanlarına ve idarenin faaliyet ve hedefleriyle ilgili gelecek yıllardaki öngörülerine yer verilir.
faaliyet raporlarını aşağıda bulabilirsiniz:
Performans Programları
- 2016 Performans Programı (indir)
- 2015 Performans Programı (indir)
- 2014 Performans Programı (indir)
- 2013 Performans Programı (indir)
Faaliyet Raporları
- 2016 Faaliyet Raporu (indir)
- 2015 Faaliyet Raporu (indir)
- 2014 Faaliyet Raporu (indir)
- 2013 Faaliyet Raporu (indir)
Hızlı Erişim
Yürürlükteki Stratejik Planlar
Hazırlanan Stratejik Planlar