2013-2017 dönemi Yalova Üniversitesi Stratejik planı

  • Stratejik Plan Sunuş
  • Stratejik Amaçlar
  • Stratejik Hedefler
  • Performans Programları
  • Faaliyet Raporları
  • Küreselleşme ile birlikte bilimsel ve teknolojik gelişme süreci tüm boyutlarıyla etkisini devam ettirmektedir. Bu süreçte gözlenen hızlı değişimler rekabet edebilirliği ön plana çıkarak tüm kurum ve kuruluşları uzun dönemli kararlar almaya zorlamakta ve stratejik yaklaşımlar oluşturmayı gerekli kılmaktadır.

    Kalite ve mükemmellik arayışının arttığı bu değişim sürecinde, ülkenin gerek duyduğu nitelikli insan gücünün yetiştirilmesinde, bilginin üretilmesinde ve topluma hizmette önemli bir aktör olan yükseköğretim kurumlarının ulusal ve uluslararası eğitsel, sosyal, ekonomik ve teknolojik değişmelere ayak uydurmaları bir zorunluluk haline gelmiştir.

    Bu kapsamda; hızlı değişimler karşısında stratejik yaklaşımlarla sorunlara etkili ve kalıcı çözüm önerileri geliştirebilen, bilimsel ve teknolojik ilerlemeleri kurumunda içselleştiren yükseköğrenim kurumları, bilginin üretilmesi ve paylaşılmasına yönelik eğitim-öğretim ve bilimsel araştırma faaliyetlerini değişen anlayışlara uygun şekilde yerine getirebilecek ve bu yolla kendisinden beklenen faydayı azami düzeyde sağlayabileceklerdir.

    Yükseköğretim kurumlarının görev ve sorumluluklarını etkin ve zamanında gerçekleştirebilmeleri, gelişim eksenlerini stratejik yönetim çerçevesinde ele alarak faaliyette bulunmaları ile mümkün olacaktır. Stratejik yönetimin kurumda bir yönetim aracı olarak işlerlik kazanması ise, Stratejik Planlama yoluyla sağlanmaktadır. Stratejik Planlama bir yönetim planlaması modeli olup, alınacak kararların bilgi ve stratejiler doğrultusunda, dinamik ve gelişmeye açık bir biçimde şekillenmesini mümkün kılmaktadır.

    Stratejik planlama ile kurumun fiili durumu ve gelişime açık yönleri ortaya konularak, orta ve uzun vadeli kurumsal hedeflerin gerçekleştirilmesi ve kaynakların belirlenmiş hedeflere göre etkin ve verimli bir şekilde kullanılması sağlanmakta, hizmet süreçlerinde etkinlik ve kalite artışı sağlanarak ilişki içerisindeki tüm paydaşların memnuniyet düzeyinin yükseltilmesine katkıda bulunulmaktadır.

    Bu anlayış içerisinde değişen çevresel şartlar göz önünde bulundurularak katılımcı yöntemlerle hazırlanan ve 2013-2017 yıllarını kapsayacak olan ilk Stratejik Planımızı yürürlüğe koymuş bulunmaktayız. Rektör’den en alt kademedeki çalışana kadar tüm akademik ve idari personelimizle, planda yer alan stratejileri uygulamak suretiyle; yerelde etkin küresel başarıya sahip teknoloji odaklı bir üniversite olma vizyonuna ulaşacağımıza yürekten inanıyorum.

    2013- 2017 yılları arasında; kaynakların; eğitim ve öğretimin kabul görmüş evrensel yeterliliklere ulaştırılması, kalite geliştirme, akredite edilme, hareketlilik ve çeşitlilik ile öğrenci memnuniyet düzeyinin artırılması, bilimsel araştırma, Ar-Ge ve yayın faaliyetlerinin sanayiye ve diğer sektörlere katkı sağlayacak biçimde gerçekleştirmesi, ulusal ve uluslararası alanda kurumsal imajın oluşturulması ana temaları kapsamında kullanılması planlanmıştır. Amaç, hedef ve stratejilerin gerçekleştirilmesiyle inanıyorum ki Yalova Üniversitesi gelişme alanlarında ulusal ve uluslararası boyutta kendinden en fazla söz ettirecek Üniversitelerden biri olacaktır.

    Bu vesile ile planlama çalışmalarında emeği geçenlere teşekkürü bir borç biliyor, plan hazırlama sürecinde olduğu gibi uygulama sürecinde de aynı başarıyı sağlayabileceğimize inanıyorum.

    Saygılarımla…

    Prof. Dr. M. Niyazi ERUSLU

    Rektör

  • A1- Eğitim ve öğretimi, kabul görmüş evrensel yeterliliklere ulaştırmak

    A2- Bilimsel araştırma alt yapısının fiziki ve beşeri niteliğini artırmak

    A3- Eğitim, araştırma ve danışmanlık faaliyetlerini, bölgesel kalkınma sürecine etkin destek verecek şekilde gerçekleştirmek

    A4- Sürdürülebilir kampüs anlayışına uygun bir üniversite inşa etmek

    A5- Üniversitemizin, ulusal ve uluslararası alanda kurumsal imajını ve marka değerini oluşturmak

  • H1.1- Akademik birimlerin fiziki ve teknolojik donanımları, öğrenci sayısına ve günün şartlarına uygun hale getirilecektir.

    H1.2- Çağın gereklerine göre, farklı veya birbirine yakın disiplinlerde çift anadal ve yandal uygulaması başlatılacaktır.

    H1.3- Bologna çalışmaları çerçevesinde, ulusal ve uluslararası bütün paydaşlarca kabul gören yeterliliklerin kazanılması sağlanacaktır.

    H1.4- İki fakülte ve 1 meslek yüksekokulu kurulacak, yeni bölüm ve programların açılmasına devam edilecektir.

    H1.5- Uzaktan eğitim sisteminin kurulması ve faaliyete geçmesi için çalışmalara başlanacaktır.

    H1.6- Zorunlu yabancı dil eğitimine önem verilecek ve yabancı dil bilgisi yeterliliği artırılacaktır.

    H1.7- Kalite geliştirme faaliyetleri kapsamında akreditasyon çalışmalarına başlanılacaktır.

    H1.8- Staj, iş başında eğitim ve kariyer planlaması çalışmaları yürütülecektir.

    H1.9- Öğrencilere sunulan hizmetler periyodik olarak değerlendirilecek ve hizmetlerin sürekli iyileştirilmesi sağlanacaktır.

    H1.10- Bölgesel ve uluslararası gereklilikler doğrultusunda enstitü sayısı 3'e, yüksek lisans programı sayısı 38’e ve doktora programı sayısı 13’e çıkarılacaktır.

    H1.11- Yurt içi ve yurt dışı öğrenci ve personel hareketliliği her yıl % 20 oranında arttırılacaktır.

    H1.12- Akademik personel ve öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılayacak nitelikte bir araştırma kütüphanesi oluşturulacaktır.

    H1.13- Öğrencilerin memnuniyet düzeyinin, motivasyonun ve kurumsal bağlılığının arttırılması amacıyla etkinlikler düzenlenecektir.

    H2.1- Bilimsel araştırma projelerinin sayısı her yıl %20 oranında arttırılacaktır.

    H2.2- Bilimsel yayın sayısı her yıl %20 oranında arttırılacaktır.

    H2.3- Üniversite sanayi işbirliği geliştirilecek ve Ar-Ge çalışmaları arttırılacaktır.

    H2.4- Araştırma Merkezlerinin etkinliğinin ve sürdürülebilirliğinin sağlanması için çalışmalar yapılacaktır.

    H2.5- Teknoloji odaklı bir Üniversite anlayışıyla araştırma faaliyetlerini gerçekleştirilecek fiziki imkânlar oluşturulacaktır.

    H3.1- Bilgi toplumunun gereklilikleri doğrultusunda yaşam boyu eğitim faaliyetleri artarak devam edecektir.

    H3.2- Küresel ve bölgesel sorunlara yönelik bilimsel çalışmalar her yıl %10 oranında artırılacaktır.

    H3.3- Bölge sanayi potansiyeline uygun ve uygulanabilir projeler üretilecektir.

    H3.4- Bölgenin yaşam kalitesini de artıracak biçimde faaliyetler yürütülecektir.

    H4.1- Plan dönemi içerisinde fakülte ve meslek yüksekokulu inşaatlarına başlanacaktır.

    H4.2- Kampus alanı içerisinde kültürel ve sportif ihtiyaçları karşılayacak nitelikte tesis ve donatıların yapımı gerçekleştirilecektir.

    H4.3- Yapılacak inşaatların yanı sıra gerekli alt yapı çalışmaları ve diğer yapım çalışmaları tamamlanacaktır.

    H4.4- Sürdürülebilir kampus anlayışına uygun bir kampus alanı oluşturulacaktır.

    H4.5- Mediko-Sosyal Merkezi, sağlık ihtiyaçlarını etkin bir şekilde karşılayabilecek niteliğe kavuşturulacaktır.

    H4.6- Öğrencilerimizin barınma ihtiyacının karşılanmasına yönelik imkânlarının artırılması için gerekli girişimlerde bulunulacaktır.

    H4.7- İnşa faaliyetlerine yönelik yatırım ve uygulama projeleri hazırlanacaktır.

    H4.8- Yönetim bilgi sistemlerinin kurulması amacıyla ‘’e-kampus’’ projesi hayata geçirilecektir.

    H4.9- Güncel bilişim teknolojileri kullanılarak ‘’Akıllı Kampus Projesi’’ hayata geçirilecektir.

    H5.1- Kurumsal gelişimi desteklemek ve hızlandırmak amacıyla kalite geliştirme stratejileri ve yönetim sistemleri oluşturulacaktır.

    H5.2- Akademik ve idari personelin bağlılığını ve motivasyonunu güçlendirecek ve gelişimlerini destekleyecek bir çalışma ortamı sunmak.

    H5.3- Tanınırlığımızı ulusal ve uluslararası platformlarda geliştirmek.

    H5.4- Finansal kaynakların çeşitlendirilmesini sağlamak.

  • Performans programı bir kamu idaresinin stratejik planında yer alan orta vadeli amaç ve hedeflerini yıllık dönemlere dönüştürür. Her yıl için hazırlanan program idarenin ilgili yıla ilişkin öncelikli stratejik amaç ve hedeflerini, performans hedeflerini, bu hedeflere ulaşmak için yürütecekleri faaliyetler ile bunların kaynak ihtiyacını ve performans göstergelerini içerir.

  • Kamu idareleri hesap verme sorumluluğu çerçevesinde, her yıl faaliyet raporu hazırlar. Faaliyet raporlarında idarenin teşkilat yapısı, kaynakları ile temel ilke ve politikalarına, stratejik plan ve performans programı uyarınca yürütülen faaliyet ve projelerine yer verilir. Performans programında yer alan performans ve bütçe hedef ve gerçekleşme durumu ile meydana gelen sapmaların nedenlerine, diğer performans bilgilerine ve bunlara ilişkin değerlendirmeler raporun esasını oluşturur. Aynı zamanda faaliyet raporunda orta ve uzun vadeli hedeflere ulaşılabilmesi sürecinde teşkilat yapısı, teknolojik kapasite gibi unsurlar açısından içsel bir durum değerlendirmesi yapılır. İdarenin üstün ve zayıf yanlarına ve idarenin faaliyet ve hedefleriyle ilgili gelecek yıllardaki öngörülerine yer verilir.

    faaliyet raporlarını aşağıda bulabilirsiniz:

Performans Programları
Faaliyet Raporları

Hızlı Erişim

Yürürlükteki Stratejik Planlar

[Merkezi İdareler]

[Devlet Üniversiteleri]

[Belediyeler]

[İl Özel İdareleri]

[KİT'ler]

Hazırlanan Stratejik Planlar

[Merkezi İdareler]

[Devlet Üniversiteleri]