2013-2017 dönemi Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü Stratejik planı

  • Stratejik Plan Sunuş
  • Stratejik Amaçlar
  • Stratejik Hedefler
  • Performans Programları
  • Faaliyet Raporları
  • Ülkemizin ulusal ve uluslararası alanda en kapsamlı sanat kurumlarının başında gelen Devlet Opera ve Balesi, 60 yıldır gerek Türkiye’de gerekse tüm dünyada Türk kültürünün ve sanatçısının yaratılarını sergilemek amacıyla faaliyetlerini sürdürmektedir.

    Kültür ve sanatın toplumları yakınlaştırıcı ve buluşturucu özelliğinin daha da önem kazandığı çağımızda, Devlet Opera ve Balesi gibi çok yönlü bir kurumun işlevselliğinin daha da artması göz ardı edemeyeceğimiz bir gerçektir.

    Bu işlevselliğin daha gerçekçi ve etkin bir şekilde yürütülebilmesi ancak ülkemiz gerçekleri ile örtüşen dünyanın gelişim hızı ve çizgisini izleyen, üzerinde çok düşünülmüş ayrıntılı planlamalarla mümkündür. Ayrıca bu planlamanın yıllık temellere değil, en az 5 yada 10 yıllık geleceğe ışık tutar nitelikte olması kurumsal anlamda çalışmalarımızı daha etkili kılacaktır.

    Devlet Opera ve Balesi gibi çok yönlü ve kapsamlı kurumların, stratejik plan ve programlarının, hele böyle uzun vadeli olarak şekillenebilmesi uzun ve yorucu bir çalışma sürecine gereksinim göstermektedir.

    Bugün mutlulukla ifade edebilirim ki, bir süredir Devlet Opera ve Balesi’ne yönelik olarak kazandırmaya çalıştığımız kurumsal kimlik, sanatsal vizyon ve Genel Müdürlüğümüzün ulusal misyonu çerçevesindeki hızlı atılım süreci bu stratejik planla çok daha önemli bir noktaya ulaşmış çok daha sistematik bir yönlendirme ve uygulama fırsatına kavuşmuş bulunmaktadır.

    Stratejik planlama ve sistematiğin daha açık bir şekilde belirlenmesi önümüzü çok daha iyi görmemiz sonucunu getirmekle birlikte, alanlarımızdaki uygulama yükümlülüklerimizi bir o kadar arttırmaktadır. Bu yükümlülükleri eksiksiz ve zamanında yerine getirebilmemiz için kurum olarak çok daha verimli ve yoğun bir çalışma dönemine girmekteyiz.

    Sanıyorum ki, ürettiğimiz sanatın güzelliği, insanların birbirini doğru ve daha olumlu bir şekilde algılamasını sağlayan ekip çalışmasının özelliği, ülkemize bu yolla sağlayabileceğimiz artı değer, bu stratejik planın uygulanması aşamasında içinde bulunacağımız zorlukları aşarken bize yardımcı olacak en önemli özelliklerdir.

    Prof. Rengim GÖKMEN
    Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü

  • A1- Opera ve bale sanatlarının ulusal alanda tanınırlığını artırmak ve Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğünün ülke düzeyinde etkin, yaygın faaliyetler yürüten bir sanat kurumu olmasını ve uluslararası alanda tanınmasını sağlamak.

    A2- Türk opera ve bale repertuarının geliştirilmesini özendirerek Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü repertuvarındaki yerli eser sayısını artırmak.

  • H1.1- Ulusal alanda etkinlikler artırılacaktır.

    H1.2- Uluslararası alanda etkinlikler artırılacaktır.

    H1.3- Çok sesli müzik, opera ve bale sanatları alanında çocuk ve gençlere yönelik faaliyetler artırılacaktır.

    H2.1- Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü repertuarında yer alan ulusal opera ve bale repertuarı geliştirilecektir.

  • Performans programı bir kamu idaresinin stratejik planında yer alan orta vadeli amaç ve hedeflerini yıllık dönemlere dönüştürür. Her yıl için hazırlanan program idarenin ilgili yıla ilişkin öncelikli stratejik amaç ve hedeflerini, performans hedeflerini, bu hedeflere ulaşmak için yürütecekleri faaliyetler ile bunların kaynak ihtiyacını ve performans göstergelerini içerir.

  • Kamu idareleri hesap verme sorumluluğu çerçevesinde, her yıl faaliyet raporu hazırlar. Faaliyet raporlarında idarenin teşkilat yapısı, kaynakları ile temel ilke ve politikalarına, stratejik plan ve performans programı uyarınca yürütülen faaliyet ve projelerine yer verilir. Performans programında yer alan performans ve bütçe hedef ve gerçekleşme durumu ile meydana gelen sapmaların nedenlerine, diğer performans bilgilerine ve bunlara ilişkin değerlendirmeler raporun esasını oluşturur. Aynı zamanda faaliyet raporunda orta ve uzun vadeli hedeflere ulaşılabilmesi sürecinde teşkilat yapısı, teknolojik kapasite gibi unsurlar açısından içsel bir durum değerlendirmesi yapılır. İdarenin üstün ve zayıf yanlarına ve idarenin faaliyet ve hedefleriyle ilgili gelecek yıllardaki öngörülerine yer verilir.

    faaliyet raporlarını aşağıda bulabilirsiniz:

Performans Programları
Faaliyet Raporları

Hızlı Erişim

Yürürlükteki Stratejik Planlar

[Merkezi İdareler]

[Devlet Üniversiteleri]

[Belediyeler]

[İl Özel İdareleri]

[KİT'ler]

Hazırlanan Stratejik Planlar

[Merkezi İdareler]

[Devlet Üniversiteleri]