2012-2016 dönemi Türk Akreditasyon Kurumu Stratejik planı
- Stratejik Plan Sunuş
- Stratejik Amaçlar
- Stratejik Hedefler
- Performans Programları
- Faaliyet Raporları
-
Dünya ekonomisindeki gelişmeler ile uluslararası ticaretin hızla artması ve 1980’lerde kamu yönetiminde meydana gelen yapısal değişiklikler sonucu, dünyanın birçok ülkesinde kamu sektörünün etkin ve verimli çalışmasına yönelik programlar geliştirilmiş ve uygulanmıştır. Söz konusu gelişmeler kamu yönetimimizde de, yeni anlayışlara yol açmış, toplum taleplerine duyarlı, katılımcılığa önem veren, hedef ve önceliklerini netleştirmiş, hesap veren, şeffaf bir kamu yapılanması gerekliliğini ortaya çıkarmıştır. Ülkemizde akreditasyon hizmetlerini yürütmek ve laboratuarlar, muayene/belgelendirme kuruluşlarının belgelerinin uluslararası geçerliliğini sağlamak üzere 1999 yılında kurulan TÜRKAK, görevlerini uluslararası sözleşmelere ve standartlara göre ve kalite yönetim sistemi çerçevesinde göre yürütmektedir.
Ülkemizin geleceğine yönelik güçlü ve kararlı stratejik amaçlar belirlendiğinden kamu kurumlarının “Stratejik Yönetim” anlayışıyla yönetilmesi önem kazanmıştır. Bu çerçevede Türk Akreditasyon Kurumu da “Stratejik Yönetim” yaklaşımını benimsemiş ve 2012-2016 yıllarını kapsayan Stratejik Planını hazırlanmıştır. Hazırlanan stratejik plan ile hizmetin etkin ve verimli sunulması, tahsis edilen kaynakların planlı kullanılması ve ulaşılan hedeflerin ölçülebilmesi yönünde sağlayacak yeni bir sürece girilmektedir.
Stratejik planlama, ulusal akreditasyon kurumları ve bu kurumların oluşturduğu uluslararası birlikler için de vazgeçilmez bir konudur. Dolayısıyla, diğer ülkelerin akreditasyon kurumlarında olduğu gibi TÜRKAK da akreditasyon sistemini daha etkin ve verimli çalıştırmak, akreditasyon taleplerine göre hizmet kapsamını geliştirmek ve hizmet alanların memnuniyetini sağlamak amacıyla stratejik planlama çalışmaları yapmaktadır. Diğer yandan, akreditasyon hizmetinin niteliği ve kalitesini belirleyen uluslararası standartlara, akreditasyon kuruluşlarının performanslarını ölçmek için kullanılan uluslararası kabul görmüş göstergelere uygun çalışmalar yürütmektedir. Nitekim TÜRKAK, 2006 yılında, bir dizi denetimden başarı ile geçip akreditasyon hizmetini uluslararası standartlara ve performans göstergelerine uygun şekilde yürütmede yeterli görülmüş ve uluslararası tanınırlığa, bundan sonra da TÜRKAK hem uluslararası tanınırlığını devam ettirmeyi hem de bölgesinde etkin bir akreditasyon kurumu olmayı hedeflemektedir.
TÜRKAK’ın 2012-2016 dönemi stratejik planının, ülkemiz ekonomisi ile akreditasyon hizmetleri ve Kurumun gelişimine katkıda bulunacağına güvenim tamdır. Bu vesile ile planın hazırlanmasında emeği geçenlere katkı sağlayan iç ve dış paydaşlara teşekkür eder, belirlenen hedeflere ulaşılması için başarıyla uygulanmasını dilerim.
Nihat ERGÜN
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı
-
A1- Akreditasyon hizmetini ilgili ulusal ve uluslararası normlara uygun olarak etkin, verimli ve yenilikçi bir şekilde sürdürmek ve yaygınlaştırmak.
A2- Kurumsal kapasiteyi artırmak.
-
H1.1- Akreditasyon hizmetlerinde etkinlik düzeyi yükseltilecek ve yeni alanlarda akreditasyon talepleri karşılanacaktır.
H1.2- Gelişmekte olan ülkelerde, uluslararası tanınabilir akreditasyon sistemlerinin kurulması için destekleyici çalışmalar yapılacaktır.
H1.3- Akreditasyon hizmetiyle ilgili eğitim, tanıtım ve bilinçlendirme etkinlikleri düzenlenecektir.
H1.4- Uluslararası akreditasyon kriterlerinin belirlenmesi süreçlerine iştirak edilecektir.
H1.5- Hizmetin uluslararası kabul edilebilirliğini sürdürmeye yönelik tedbirler alınacaktır.
H2.1- Örgütsel yapı ve mevzuat, güncel koşullara ve gereksinimlere uyarlanacaktır.
H2.2- İnsan kaynaklarının niteliği ve niceliği artırılacaktır.
H2.3- Fiziksel ve teknolojik altyapı ve donanım gereksinimleri karşılanacaktır.
H2.4- Planlı çalışma kültürü güçlendirilecektir.
-
Performans programı bir kamu idaresinin stratejik planında yer alan orta vadeli amaç ve hedeflerini yıllık dönemlere dönüştürür. Her yıl için hazırlanan program idarenin ilgili yıla ilişkin öncelikli stratejik amaç ve hedeflerini, performans hedeflerini, bu hedeflere ulaşmak için yürütecekleri faaliyetler ile bunların kaynak ihtiyacını ve performans göstergelerini içerir.
-
Kamu idareleri hesap verme sorumluluğu çerçevesinde, her yıl faaliyet raporu hazırlar. Faaliyet raporlarında idarenin teşkilat yapısı, kaynakları ile temel ilke ve politikalarına, stratejik plan ve performans programı uyarınca yürütülen faaliyet ve projelerine yer verilir. Performans programında yer alan performans ve bütçe hedef ve gerçekleşme durumu ile meydana gelen sapmaların nedenlerine, diğer performans bilgilerine ve bunlara ilişkin değerlendirmeler raporun esasını oluşturur. Aynı zamanda faaliyet raporunda orta ve uzun vadeli hedeflere ulaşılabilmesi sürecinde teşkilat yapısı, teknolojik kapasite gibi unsurlar açısından içsel bir durum değerlendirmesi yapılır. İdarenin üstün ve zayıf yanlarına ve idarenin faaliyet ve hedefleriyle ilgili gelecek yıllardaki öngörülerine yer verilir.
faaliyet raporlarını aşağıda bulabilirsiniz:
Performans Programları
- 2016 Performans Programı (indir)
- 2015 Performans Programı (indir)
- 2014 Performans Programı (indir)
- 2013 Performans Programı (indir)
Faaliyet Raporları
- 2016 Faaliyet Raporu (indir)
- 2015 Faaliyet Raporu (indir)
- 2014 Faaliyet Raporu (indir)
- 2013 Faaliyet Raporu (indir)
- 2012 Faaliyet Raporu (indir)
Hızlı Erişim
Yürürlükteki Stratejik Planlar
Hazırlanan Stratejik Planlar