2013-2017 dönemi Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Stratejik planı

  • Stratejik Plan Sunuş
  • Stratejik Amaçlar
  • Stratejik Hedefler
  • Performans Programları
  • Faaliyet Raporları
  • Küreselleşmeye bağlı olarak şiddeti giderek artan uluslararası rekabet, son on yılda yaşadığımız ekonomik buhranlar nedeniyle uygulamaya konulan Ekonomik Program ve AB’ye uyum süreci, kamunun mali yönetimine etkinlik kazandırılmasını zorunlu kılmıştır. Mali yönetimde etkinliği sağlamak ise stratejik planların uygulanmasına bağlıdır. Çünkü stratejik planlar ile kaynaklar önceliklere göre dağıtılarak rasyonel kullanılmaktadır.

    2013-2017 Stratejik Planı İŞKUR’un mevcut rolü ile içinde bulunduğu ve işleyişini sürdürdüğü değişen ortamı genel hatlarıyla ortaya koymakta ve Kuruma, önümüzdeki beş yıl için açık bir ufuk ve strateji sunmaktadır. Stratejik Plan, İŞKUR’u gerek ülkenin gerek İŞKUR hizmetlerinin doğrudan kullanıcıları olan müşterilerin değişen ihtiyaçlarına cevap veren açık ve esnek bir kurum olarak daha da geliştirmeyi ve kurumun bugüne kadarki edinimleri üzerine yenilerini inşa etmeyi amaçlamaktadır. Bu çerçevede, Planının başarıyla uygulanmasına yönelik faaliyetlerin açıkça görülebilmesi için özel öncelikli hedefler tanımlanmıştır. Diğer taraftan, makro düzeyde bütçeler hazırlayarak uygulama sürecinde mali disiplini sağlamayı hedefleyen "stratejik yönetim” yaklaşımı ile toplumun beklentilerine karşı daha duyarlı, katılımcı, kurum kaynaklarını stratejik önceliklere göre paylaştıran, bunların etkin kullanılıp kullanılmadığını izleyen, hesap veren, şeffaf bir kamu yapılanması temel esas olarak benimsenmiştir.

     İŞKUR bu doğrultuda; önceliklerini belirlemek, faaliyetlerini etkin olarak yerine getirmek ve kaynaklarını rasyonel kullanmak için 2013-2017 Stratejik Planını hazırlamıştır. Hizmetlerin planlı sunulması, politikaların belirlenmesi, belirlenen politikaların uygulamalarının etkin bir şekilde izlenmesi ve değerlendirilmesi bakımından önemli bir araç olan stratejik planlama, önemi ve sorumluluğu giderek artan İŞKUR’un çalışmalarına etkinlik kazandıracaktır.

    Stratejik Plan Komisyonu tarafından tüm birimlerin ve ilgili tarafların görüşleri alınarak hazırlanan İŞKUR 2013-2017 Stratejik Planı, önümüzdeki beş yıl için Kurum başarısının temel ölçütü olacak olup, Planın, hayata geçirilmesinde tüm çalışanların gerekli özveri ve sorumluluğu göstereceklerine olan inancım tamdır.

     Türkiye İş Kurumu 2013-2017 Stratejik Planının hayırlı olmasını dilerim.

     

    Dr. Nusret YAZICI

    Genel Müdür

  • A1- İşgücü piyasasının ihtiyaçları doğrultusunda istihdam hizmetlerini çeşitlendirmek ve işe yerleştirmede aktif rol oynamak.

    A2- İşgücünün istihdam edilebilirliğini artırmaya yönelik olarak aktif işgücü programları uygulamak, geliştirmek, yaygınlaştırmak ve etkinliğini artırmak.

    A3- İşsizliğin sosyo-ekonomik etkilerini azaltmaya yönelik pasif programları etkin olarak yürütmek.

    A4- İşgücü piyasasındaki gelişme ve değişmelere yön veren güçlü bir kurumsal yapı oluşturmak.

  • H1.1- Özel sektörde işe yerleştirilenlerin sayısını bir önceki yıl hedefinin en az %20’si oranında artırmak.

    H1.2- İşveren ilişkilerinin geliştirilmesi yoluyla, özel sektör tarafından Kurumdan talep edilen işgücü sayısını bir önceki yıl hedefinin en az %10’u oranında artırmak.

    H1.3- 2017 yılı sonuna kadar özel sektörde işe yerleştirilenler içinde kadınların oranını % 35’e çıkarmak.

    H1.4- İşgücü yetiştirme kurslarını bir önceki yıl başarı ile bitirenlerin kursu bitirdiği tarihten itibaren % 50’sinin işe yerleşmesini sağlamak.

    H1.5- Kuruma Kayıtlı Meslek Lisesi, Meslek Yüksekokulu Ve Üstü Eğitim Düzeyine Sahip İş Arayanların Toplam İş Arayanlara Oranını 2017 Yılı Sonuna Kadar % 35’e Çıkarmak.

    H1.6- Her yıl işsizlik ödeneği alanların %10’unu işten çıkış tarihinden itibaren 1 yıl içinde işe yerleştirmek.

    H2.1- Her yıl kursiyerlerin tamamına işgücü piyasası analiz ve taleplerine uygun mesleki eğitim vermek.

    H2.2- Girişimcilik eğitim programlarının etkinliğini arttırmak ve yaygınlaştırmak.

    H2.3- Mesleki deneyimi olmayan kuruma kayıtlı işsizlerin en az %35’ni işbaşı eğitim programlarından yararlandırmak.

     H2.4- İşgücü yetiştirme programlarını bitirenlerin tamamının iş arama becerileri eğitiminden yararlanmasını sağlamak.

    H2.5- Her yıl kuruma kayıtlı 1 milyon iş arayana bireysel iş ve meslek danışmanlığı hizmeti vermek.

    H3.1- Mücbir nedenler dışında ay içinde iş kaybı tazminatı, işsizlik ödeneği, kısa çalışma ödeneği ve ücret garanti fonu için yapılan başvuruların aynı ayda sonuçlandırma oranını en az %85 olarak gerçekleştirmek.

    H3.2- İşsizlik ödeneği ve iş kaybı tazminatının kesilmesini gerektiren işlemleri ortalama 30 günde sonuçlandırmak.

    H4.1- 2014 yılı sonuna kadar yönetim bilgi sistemini kurmak ve 2015 yılından itibaren işletilmesini sağlamak.

    H4.2- 2013 yılı sonuna kadar işgücü piyasası bilgi sistemini kurmak ve 2014 yılından itibaren işletilmesini sağlamak.

    H4.3- İlgili kurum/kuruluşlar ve kişilere bilgi sağlamak için işgücü piyasası eğilimlerini tespit etmek.

    H4.4- Kurum hizmetlerinde etkinliği artırmak için standardizasyonu sağlamak.

  • Performans programı bir kamu idaresinin stratejik planında yer alan orta vadeli amaç ve hedeflerini yıllık dönemlere dönüştürür. Her yıl için hazırlanan program idarenin ilgili yıla ilişkin öncelikli stratejik amaç ve hedeflerini, performans hedeflerini, bu hedeflere ulaşmak için yürütecekleri faaliyetler ile bunların kaynak ihtiyacını ve performans göstergelerini içerir.

  • Kamu idareleri hesap verme sorumluluğu çerçevesinde, her yıl faaliyet raporu hazırlar. Faaliyet raporlarında idarenin teşkilat yapısı, kaynakları ile temel ilke ve politikalarına, stratejik plan ve performans programı uyarınca yürütülen faaliyet ve projelerine yer verilir. Performans programında yer alan performans ve bütçe hedef ve gerçekleşme durumu ile meydana gelen sapmaların nedenlerine, diğer performans bilgilerine ve bunlara ilişkin değerlendirmeler raporun esasını oluşturur. Aynı zamanda faaliyet raporunda orta ve uzun vadeli hedeflere ulaşılabilmesi sürecinde teşkilat yapısı, teknolojik kapasite gibi unsurlar açısından içsel bir durum değerlendirmesi yapılır. İdarenin üstün ve zayıf yanlarına ve idarenin faaliyet ve hedefleriyle ilgili gelecek yıllardaki öngörülerine yer verilir.

    faaliyet raporlarını aşağıda bulabilirsiniz:

Performans Programları
Faaliyet Raporları

Hızlı Erişim

Yürürlükteki Stratejik Planlar

[Merkezi İdareler]

[Devlet Üniversiteleri]

[Belediyeler]

[İl Özel İdareleri]

[KİT'ler]

Hazırlanan Stratejik Planlar

[Merkezi İdareler]

[Devlet Üniversiteleri]