2014-2018 dönemi Afyon Kocatepe Üniversitesi Stratejik planı

  • Stratejik Plan Sunuş
  • Stratejik Amaçlar
  • Stratejik Hedefler
  • Performans Programları
  • Faaliyet Raporları
  • Ülkemizin seçkin eğitim kurumları arasında yerini alma yolunda hızla ilerleyen Afyon  Kocatepe Üniversitesi, 21. yüzyılın bilimsel ve teknolojik gelişmelerini yakından takip  etmenin yanı sıra uluslararası düzeyde kaliteli araştırmaların yapıldığı saygın ve köklü bir  kuruluştur. 3 Temmuz 1992 tarih ve 3837 sayılı Kanunla kurulan Afyon Kocatepe  Üniversitesi 14 fakülte, 5 enstitü, 4 yüksekokul, 1 devlet konservatuarı ve 15 meslek  yüksekokulu ile eğitim-öğretime devam etmektedir. Evrensel ve ulusal ölçekte bilgi üreten  bilimsel gelişmeler ışığında hareket eden yenilikçi, akılcı adımlarla ilerleyen Afyon Kocatepe  üniversitesi başarıyla geçirdiği ve geçireceği her zamanı önemsemekte ve mevcut kaynaklarla  en iyiye ulaşma hedefi içerisindedir. Bu süreçte Afyon Kocatepe Üniversitesi misyon ve vizyonu ile uyumlu belirli  hedeflere ulaşabilmek amacıyla “2014-2018 Stratejik Planı”nı hazırlamıştır. Bu Stratejik  Plan Üniversitemizin; orta ve uzun vadeli amaçlarını, temel ilke ve politikalarını, hedef ve  önceliklerini, performans ölçütlerini, bunlara ulaşmak için izlenecek yöntemler ile kaynak  dağılımlarını içermektedir. 

    Stratejik Plan hazırlık sürecinde dört temel noktaya değinilmiştir. İlk olarak Üniversitemiz mevcut durumu irdelenmiş; tarihi gelişim ve yasal yükümlülükler belirtildikten  sonra mevzuat analizi, faaliyet alanları ile ürün ve hizmetlerin tespiti, paydaş analizi, kuruluş  içi analiz, çevre analizi ile durum tespiti yapılmış ve başladığımız nokta belirlenmiştir. İkinci  aşamada ulaşmak istediğimiz nokta doğrultusunda Üniversitemiz misyonu ve vizyonu ile uyumlu hedefler saptanmış ve gitmek istediğimiz yol belirlenmiştir. Belirlediğimiz hedefe nasıl ulaşacağımız ise üçüncü önemli noktayı oluşturmaktadır. Kurumumuzun belirlediği amaç ve hedeflere ulaşmak amacıyla gerekli olan faaliyet ve projeleri yürütmesi ve bu süreçte doğru stratejilerle doğru hedeflere odaklanmak için amaç-hedef ve strateji arasında eşgüdümü sağlaması önem taşımaktadır. Kaynak, maliyet ve bütçe arasında uyumun sağlanması da varmak istediğimiz yere doğru araçlarla gitmemizi sağlayacaktır. Son olarak da başarımızı nasıl takip edeceğimiz ve koruyacağımız üzerinde durulmuştur. İzleme ve değerlendirme yöntemiyle amaç ve hedeflere ne ölçüde ulaştığımıza bakılarak, kurumumuzun kendini  değerlendirmesi sağlanacaktır.
    Bu gibi birçok süreçten geçerek, ortak akılla oluşturulan “Stratejik Plan”,  Üniversitemiz misyonu ve vizyonu çerçevesinde dış paydaş, öğrenci ve akademik ve idari personelin değerlendirmelerini de dikkate alarak katılımcı bir anlayışla oluşturulmuş ve Üniversitemiz için tarafsız bir kimlik olmuştur. Her beş yılda bir yeniden oluşturulan ve gerekli koşullarda revize edilerek değişim ve yeniliğe açık olarak hazırlanan “Stratejik Plan” kamu kaynaklarının etkili, ekonomik ve verimli kullanılmasında büyük paya sahiptir. Üniversitemiz “2014-2018 Stratejik Planı”nı kamuoyuna sunmaktan mutluluk duyar;  hazırlık sürecinde emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunarım.

    Prof. Dr. Mustafa SOLAK
    Rektör

  • A1- Uluslararası düzeyde eğitim-öğretim vermek.

    A2- Bilimsel araştırma ve yayın yaparak bilgi üretmek

    A3- Paydaşlara katkı sağlayacak uygulama ve hizmet üretmek

  • H1.1- Eğitim-öğretimi sürekli iyileştirmek

    H2.1- Bilimsel araştırma ve yayınların nitelik ve niceliklerini arttırmak

    H3.1- Yürütülmekte olan uygulama ve hizmetlerin nitelik ve niceliklerini arttırmak

  • Performans programı bir kamu idaresinin stratejik planında yer alan orta vadeli amaç ve hedeflerini yıllık dönemlere dönüştürür. Her yıl için hazırlanan program idarenin ilgili yıla ilişkin öncelikli stratejik amaç ve hedeflerini, performans hedeflerini, bu hedeflere ulaşmak için yürütecekleri faaliyetler ile bunların kaynak ihtiyacını ve performans göstergelerini içerir.

  • Kamu idareleri hesap verme sorumluluğu çerçevesinde, her yıl faaliyet raporu hazırlar. Faaliyet raporlarında idarenin teşkilat yapısı, kaynakları ile temel ilke ve politikalarına, stratejik plan ve performans programı uyarınca yürütülen faaliyet ve projelerine yer verilir. Performans programında yer alan performans ve bütçe hedef ve gerçekleşme durumu ile meydana gelen sapmaların nedenlerine, diğer performans bilgilerine ve bunlara ilişkin değerlendirmeler raporun esasını oluşturur. Aynı zamanda faaliyet raporunda orta ve uzun vadeli hedeflere ulaşılabilmesi sürecinde teşkilat yapısı, teknolojik kapasite gibi unsurlar açısından içsel bir durum değerlendirmesi yapılır. İdarenin üstün ve zayıf yanlarına ve idarenin faaliyet ve hedefleriyle ilgili gelecek yıllardaki öngörülerine yer verilir.

    faaliyet raporlarını aşağıda bulabilirsiniz:

Performans Programları
Faaliyet Raporları

Hızlı Erişim

Yürürlükteki Stratejik Planlar

[Merkezi İdareler]

[Devlet Üniversiteleri]

[Belediyeler]

[İl Özel İdareleri]

[KİT'ler]

Hazırlanan Stratejik Planlar

[Merkezi İdareler]

[Devlet Üniversiteleri]